Login adviseur

Dag van de Mantelzorg

10 nov 2020

Vandaag is de Dag van de Mantelzorg. Mantelzorg lijkt vanzelfsprekend maar dat is het niet. Het is erg bijzonder! Mantelzorg is alle hulp aan een hulpbehoevende door iemand uit de directe sociale omgeving. Het gaat dan om onbetaalde hulp die verder gaat dan de ‘gebruikelijke hulp’.

Er zijn 4,4 miljoen mantelzorgers in Nederland, daarvan  helpen 750.000 mensen langer dan drie maanden en meer dan 8 uur per week. Ongeveer vijf op de zes mantelzorgers geniet van de leuke momenten van het zorgen. Als maatschappelijk betrokken ‘onderlinge’ willen wij het financieel en praktisch mogelijk maken om langer zelfstandig thuis te wonen. Een zorgeloze en comfortabele tweede levensfase, daar zetten wij ons voor in!

Aandacht voor mantelzorgers
Mantelzorgers zetten zich belangeloos in voor hun naaste en zij verdienen zeker vandaag extra aandacht! Eén op de vier werknemers combineert werk met mantelzorg en dat is best een uitdaging, zeker in deze tijd waarin het werken en zorgen net even anders gaat. Steun voor mantelzorgers en mantelzorg zichtbaar en bespreekbaar maken vinden wij dan ook belangrijk. Onze collega Saskia is ook mantelzorger. Wij vroegen haar hoe is het is om mantelzorg en werk te combineren in deze tijd:

Samen met mijn jongere zus ben ik mantelzorger voor mijn moeder van 86 jaar. Zij is dementerend.  Het is een dankbare rol die ik heel graag doe. We hebben naast deze zorgtaak een gezin met opgroeiende kinderen en verantwoordelijke banen. Een vol leven. Doordat de zorgtaken toenamen werd het voor mijn zus en mij teveel. Wij hebben toen de kring van verzorgenden bedacht en georganiseerd zodat we niet alles meer zelf hoefden te doen. Zij helpen mijn moeder zodat mijn moeder zolang als mogelijk thuis kon blijven wonen. Dat was haar diepste wens. De kring bestaat uit een boodschappendienst, een kapper en pedicure aan huis, thuishulp, schoonmaak- en tuinhulp en dagbesteding voor ouderen. Mijn zus en ik hebben daardoor meer tijd over om echt aandacht voor haar te hebben. We hebben nog wel steeds zorgtaken maar er is meer tijd om leuke dingen samen met mijn moeder te doen. Het zijn simpele dingen zoals samen ergens lekker eten (nu even niet), mooie boswandeling maken of winkelen. Ook een museum of muziekconcert bezoeken. Door Corona zijn we wat meer aan huis gekluisterd, maar ook dan is samen tv kijken of koken prima.
Op de wijze waarop het nu gaat hebben wij de mantelzorg goed kunnen organiseren samen met ons privéleven. Het blijft veel maar wij doen dit alles met liefde. En mijn moeder? Zij voelt zich heel goed onder dit alles en dat is voor ons het belangrijkste.

(Bron: Mantelzorg.nl).