Login adviseur

Een dag voor de klas

21 mrt 2018

Vorige week trokken de gastdocenten van Onderlinge ’s-Gravenhage de regio weer in om gastlessen over verzekeren te geven aan basisschoolleerlingen uit groep 7 en 8. Tijdens de Week van het geld 2018 maakten de kinderen spelenderwijs kennis met ons vak. Termen als risico, premie, polis en het afsluiten van een verzekering werden uitgelegd. Bij de leerlingen, leerkrachten en gastdocenten spatte het enthousiasme er vanaf.

Van verloren knuffel tot gestolen bakfiets
Na een korte introductie vroegen wij wie van de leerlingen wel eens te maken heeft gehad met diefstal of schade. Gelijk gingen er veel vingers de lucht in. Bijna alle kinderen hebben er dus wel eens mee te maken gehad en wilden graag hun verhaal doen. De ene leerling vertelde dat hij onlangs zijn favoriete knuffel kwijt was geraakt. Gelukkig vond hij hem later toch weer terug. De ander zei dat het zijraam van zijn vaders BMW was ingeslagen en het stuur gestolen was. Van een andere leerling was de bakfiets van haar moeder ineens verdwenen. De fiets was niet verzekerd. Dit was een mooi bruggetje om de leerlingen iets meer over verzekeringen te leren.

Lastige termen
Op de vraag hoe het geld heet wat je voor een verzekering betaalt kwamen interessante antwoorden. Is het btw? Belasting? Of toch rente? Het heeft allemaal met geld te maken, maar het goede antwoord is; premie. Daar hadden de meeste leerlingen wel al een keer van gehoord. Het onderwerp ‘vreemde verzekeringen’ leverde ook boeiende gesprekken op. In één van de gastlessen werd een wel heel vreemde verzekering opgenoemd. Een verzekering tegen de ontvoering door een alien. Zal deze echt bestaan…?

Laat het rad van gebeurtenissen maar draaien
De klassen gingen helemaal los bij het spelen van Fix Je Risk. Er werd bijvoorbeeld hevig gediscussieerd over wat er tijdens een sportdag allemaal kan gebeuren. Een gestolen mobiel, een gekneusde pols of een bal door de ruit van de school? Ieder team koos vervolgens een of meerdere verzekeringen. Daarna werd het spannend. Waar zou het rad van gebeurtenissen op uitkomen en wie had de juiste verzekering afgesloten?

Dat de kinderen het spel leuk vonden was te merken aan het aantal decibellen wat ze produceerden. Ook vanuit de leerkrachten kwamen positieve reacties zoals ‘Wat was het een leuke les vandaag. Nogmaals bedankt!’ Het geven van deze gastlessen is dan ook meer dan de moeite waard.