Login adviseur

Interview: Lesgeven tijdens De week van het Geld

09 apr 2019

Met veel plezier blikken wij terug op ‘De week van het geld’ van 2019. Een initiatief van de overheid om kinderen op basisscholen te leren omgaan met geld. Net als voorgaande jaren heeft Onderlinge ’s-Gravenhage ook dit jaar weer basisscholen bezocht om gastlessen te geven aan de groepen 7 en 8. Matthijs is één van onze collega’s die dit jaar voor de klas mocht staan. Enthousiast vertelt hij over zijn ervaring.

“De week van het geld is een heel leuk initiatief. In de gastlessen die wij mochten geven, hebben we de kinderen eerst een korte uitleg gegeven over de basisprincipes van verzekeren. Wat zijn verzekeringen nou precies en hoe werken ze? Op de vraag welke verzekeringen de kinderen konden bedenken werden gelijk enthousiast vingers opgestoken.” 

Daarna konden de kinderen hun kennis van het verzekeren toepassen op een leuk elektronisch spel: Fix je Risk. Dit spel is ontwikkeld door het Verbond van Verzekeraars. De kinderen leren zo waarom je premie moet betalen, welke risico’s je loopt en wat je wel of niet hoeft te verzekeren.

“Hierbij had elk groepje €500 in kas en moesten er slimme keuzes gemaakt worden over de af te sluiten verzekeringen. Want welke risico’s loop je allemaal op een verjaardagsfeestje, sportdag, vakantie of bij een groep 8 musical? En wat heb je dan nodig: een zorgverzekering, aansprakelijkheidsverzekering, reisverzekering of woonhuisverzekering?”

Vonden de kinderen dat niet heel moeilijk om te beoordelen?

“Je merkt dat de kinderen leergierig zijn en dat ze situaties al aardig kunnen inschatten. Het is leuk om te zien hoe fanatiek de leerlingen zijn om te winnen. Het zal voor de leraren een hele klus zijn geweest om de kinderen na ons vertrek weer in het gareel te krijgen.”

In totaal hebben dit jaar vijf van onze collega’s aan 22 klassen op 9 verschillende basisscholen lesgegeven. Iets waar Onderlinge ’s-Gravenhage al sinds het begin van ‘De week van het geld’ aan meedoet. Nu voor het achtste jaar op een rij. Matthijs kijkt nu al uit naar het volgende jaar.

“Het zijn zeker intensieve uren maar het is ook wel heel erg leuk om te doen!”