Login adviseur

Onderlinge Lijfrente - Stakingswinst

Heeft u een onderneming en denkt u erover om deze te verkopen of te staken? Dan is het van belang aandacht te besteden aan de stakingswinst. Waarschijnlijk wilt u dit kapitaal gebruiken als oudedagsvoorziening en als zekerheid voor uw nabestaanden. Als u de stakingswinst (gedeeltelijk) onderbrengt in een Onderlinge Lijfrente kiest u voor zekerheid en mogelijk voor een besparing op de belastingheffing.

Later afrekenen met de fiscus
Stakingswinst is het verschil tussen de opbrengst en de boekwaarde van uw onderneming. Over de stakingswinst bent u direct inkomstenbelasting verschuldigd. De stakingswinst wordt in box 1 progressief belast. Door te kiezen voor een Onderlinge Lijfrente stelt u de belastingheffing uit. U hoeft dan niet direct af te rekenen met de fiscus. Op het moment dat de Onderlinge Lijfrente tot uitkering komt, worden met het verzekerde bedrag lijfrente-uitkeringen aangekocht. Deze uitkeringen zijn belast. Maar doordat u de belastingheffing uitstelt en de inkomsten over meerdere jaren spreidt, bespaart u mogelijk belasting.


Uw stakingswinst onderbrengen in een Onderlinge Lijfrente heeft veel voordelen:

  •  Via een eenmalige storting vanuit uw stakingswinst verzekert u een lijfrentekapitaal.
  •  Het lijfrentekapitaal op de einddatum van de verzekering is gegarandeerd en biedt dus zekerheid.
  •  Onder voorwaarden deelt u mee in de winst waardoor uw gegarandeerde bedrag op de einddatum kan toenemen.
  •  Bij overlijden voor de einddatum komt een bedrag beschikbaar voor een nabestaandenlijfrente.

 

Maatwerkadvies
De Belastingdienst stelt wel grenzen aan de stakingswinst die u mag omzetten in een lijfrente. De hoogte van het bedrag is onder meer afhankelijk van uw leeftijd op het moment dat u uw onderneming staakt. Ook de hoogte en duur van de lijfrente-uitkeringen zijn aan fiscale regels gebonden. Stakingswinst vereist dus maatwerk. Uw financieel adviseur kent uw persoonlijke situatie en uw fiscale mogelijkheden en beperkingen. Hij adviseert u bij het nemen van de juiste beslissing en maakt graag een passen de offerte voor u. U vindt hier een adviseur.

 

Meer weten?

Met de  verzekeringskaart Kapitaalverzekering  kunt u in één oogopslag de meest relevante dekkingsinformatie zien. De Verzekeringskaart helpt u de verzekering van Onderlinge ’s-Gravenhage te vergelijken met andere aanbieders.    De voorwaarden voor dit product zijn opgenomen in de Algemene voorwaarden Levensverzekering

 

Wijzer in  geldzaken
De website wijzeringeldzaken.nl wijst consumenten de weg naar betrouwbare informatie over geldzaken. 'Wijzer in geldzaken' is een initiatief van het ministerie van Financiën, de financiële sector, voorlichtings- en consumentenorganisaties, de wetenschap en de overheid. Zij zetten zich in om de consument beter in staat te stellen financiële beslissingen te nemen. Onderlinge 's-Gravenhage ondersteunt dit initiatief. Hierdoor bent u beter in staat financiële beslissingen te nemen.

 

Het essentiële-informatiedocument bij dit product
Bij dit product hoort een essentiële-informatiedocument.

  • Algemene informatie over het essentiële-informatiedocument vindt u hier.
  • Het essentiële-informatiedocument dat hoort bij dit product kunt u lezen en eventueel uitprinten via deze link.
  • Algemene informatie over het essentiële-informatiedocument die de toezichthouder (AFM) beschikbaar heeft gesteld vindt u hier.

  

Essentiële-informatiedocument risico 1

 

Persoonlijk advies?

Het is dus van belang aandacht te besteden aan de  zogenaamde stakingswinst als u erover denkt om uw bedrijf te verkopen. Misschien wilt u het vrijkomende kapitaal gebruiken als oudedagsvoorziening en als zekerheid voor uw nabestaanden?  Wij raden u aan dit met uw adviseur te bespreken.