- Levensverzekering
- Vermogensopbouw
- Uw verzekering bereikt de einddatum
Uw verzekering bereikt (binnenkort) de einddatum. Op deze pagina vindt u uitgebreide informatie over de uitkering van de verzekering. De informatie is bedoeld voor de deelnemer, maar kan ook van belang zijn voor de verzekerde of de begunstigde.
U krijgt bericht van ons
Wij sturen u ongeveer 3 maanden voordat uw verzekering de einddatum bereikt een brief. In de brief staat de einddatum van de verzekering, hoe hoog de uitkering is en welke gegevens en documenten wij nodig hebben voor de uitkering. Ook sturen wij u het ‘Formulier verzoek uitkering’.
Wij sturen de brief naar het adres dat in onze administratie staat. Als dit adres is gewijzigd, wilt u het nieuwe adres dan aan ons doorgeven? Als u het formulier invult, ondertekent en met de gevraagde documenten aan ons terugstuurt, nemen wij de uitkering in behandeling.
Heeft u vragen? Of wilt u advies als uw verzekering tot uitkering komt? Neemt u dan contact op met uw adviseur. Wie uw adviseur is staat in de brief, die wij u sturen.

In het 'Formulier verzoek uitkering' vragen wij u om de volgende gegevens.
Gegevens deelnemer
- voor- en achternaam
- adres, postcode en woonplaats
- burgerservicenummer
- telefoonnummer en/of e-mailadres
Gegevens partner (alleen bij einde huwelijk / geregistreerd partnerschap)
- voor- en achternaam
- adres, postcode en woonplaats
- burgerservicenummer
Lees hier meer als sprake is van echtscheiding of beëindiging geregistreerd partnerschap.
Gegevens begunstigde(n)
- voor- en achternaam
- adres, postcode en woonplaats
- burgerservicenummer
Gegevens privérekening
- rekeningnummer (IBAN), naam rekeninghouder
- BIC (alleen nodig bij een rekeningnummer buiten de EU)
- adres, postcode en plaats van de rekeninghouder
U kunt het 'Formulier verzoek uitkering' en de gevraagde documenten aan ons opsturen per post of per e-mail:
Post | : Onderlinge 's-Gravenhage, Postbus 629, 2501 CP Den Haag of |
: info@ogmail.nl |

In onze brief kunnen wij de volgende documenten vragen.
Kopie geldig identiteitsbewijs (verplicht)
Wij kunnen ter identificatie een kopie van een geldig identiteitsbewijs vragen van:
- de klant,
- de begunstigde als deze iemand anders is dan de klant,
- degene aan wie de uitkering moet worden overgemaakt als deze iemand anders is dan de klant of de begunstigde.
Wat is een identiteitsbewijs?
Een identiteitsbewijs is bijvoorbeeld een geldig(e) paspoort, rijbewijs of identiteitskaart met een duidelijke handtekening.
Wat is een geldige kopie van een document?
Een kopie van een document is alleen geldig als de handtekening op de kopie van het originele document duidelijk leesbaar is.
Let op! Voorkom fraude met uw kopie identiteitsbewijs
Maak de pasfoto en het BSN onleesbaar; schrijf op de kopie wanneer deze gemaakt is en dat de kopie voor Onderlinge ’s-Gravenhage is.
De Rijksoverheid heeft speciaal voor het maken van een veilige kopie van uw identiteitsbewijs een ‘KopieID app’ ontwikkeld. Kijk voor
meer informatie én voor het downloaden van de KopieID app op de website van de Rijksoverheid.
Bewijs van in leven zijn (attestatie de vita) (niet in alle gevallen verplicht)
- dit is een schriftelijk bewijs waarin staat dat de verzekerde in leven is.
- de verzekerde kan dit document aanvragen bij de gemeente waar de verzekerde staat ingeschreven.
- dit document mag op de einddatum van de verzekering maximaal twee weken oud zijn.
Lees hier meer over het bewijs van in leven zijn.
Polis (niet verplicht)
- hierin staat wie de verzekerde(n) en de begunstigde(n) zijn.
- u mag de originele polis of een kopie van de polis opsturen, maar dit is niet verplicht.
U kunt het 'Formulier verzoek uitkering' en de gevraagde documenten aan ons opsturen per post of per e-mail:
Post | : Onderlinge 's-Gravenhage, Postbus 629, 2501 CP Den Haag of |
: info@ogmail.nl |

Na ontvangst van het ingevulde en ondertekende 'Formulier verzoek uitkering' en de gevraagde documenten controleren wij of deze voldoende en volledig zijn. Wij bepalen hoeveel en aan wie wij moeten uitkeren.
Wij keren pas uit als wij:
- alle gevraagde informatie hebben ontvangen
- een uitkeringsplicht hebben, en
- de begunstigde recht heeft op de uitkering
Wij betalen de uitkering uit binnen 15 werkdagen na ontvangst van alle gegevens en documenten, maar nooit vóór de einddatum van de verzekering. Als wij nog vragen hebben nemen wij contact met u op voordat wij uitkeren.
U ontvangt van ons een bevestigingsbrief zodra de uitkering door ons wordt overgemaakt. In de bevestigingsbrief staat het overgemaakte bedrag, het rekeningnummer (IBAN), de tenaamstelling en de omschrijving van de uitbetaling.
Hier vindt u onze reactietermijnen.

Wat voor soort uitkering heb ik verzekerd?
De soort uitkering die u heeft verzekerd, is afhankelijk van de soort verzekering die u heeft afgesloten.
- een kapitaalverzekering of een kapitaalverzekering eigen woning (KEW) geeft recht op een kapitaal dat in één keer wordt uitgekeerd,
- een lijfrenteverzekering of een goudenhanddrukverzekering geeft recht op een lijfrentekapitaal of een stamrechtkapitaal. Dit kapitaal moet worden gebruikt om bij een financiële instelling periodieke lijfrente- of stamrechttermijnen aan te kopen. Of, en onder welke voorwaarden u bij Onderlinge 's-Gravenhage of andere aanbieders rente uitkeringen kunt aankopen hangt af van het productaanbod bij Onderlinge 's-Gravenhage of andere aanbieders. Vraag uw adviseur om informatie over de mogelijkheden en de voorwaarden.
In uw polis staat wat voor soort verzekering u heeft. Heeft u hier vragen over, dan kunt u contact opnemen met ons of met uw adviseur.
Wie heeft recht op de uitkering?
In de polis staat wie recht heeft op de uitkering; dit is de begunstigde.
Wij keren pas uit als wij:
- alle gevraagde informatie hebben ontvangen
- een uitkeringsplicht hebben, en
- de begunstigde recht heeft op de uitkering
Wat is een bewijs van in leven zijn (attestatie de vita)?
Een bewijs van in leven zijn is een schriftelijk bewijs dat aantoont dat de verzekerde op het moment van de afgifte van het bewijs in leven is.
Wanneer moet ik een bewijs van in leven zijn (attestatie de vita) opsturen?
Wij hebben alleen een bewijs van in leven zijn nodig als:
- uw verzekering alleen op de einddatum tot uitkering komt bij het in leven zijn van de verzekerde, of
- de uitkering bij in leven zijn hoger is dan het verzekerd bedrag bij overlijden.
Wij sturen u ongeveer 3 maanden voordat uw verzekering de einddatum bereikt een brief. In de brief staat of wij een bewijs van in leven zijn nodig hebben voor de uitkering.
Hoe vraag ik een bewijs van in leven zijn (attestatie de vita) aan?
De verzekerde kan een bewijs van in leven zijn aanvragen bij de gemeente waar de verzekerde staat ingeschreven. De afgiftedatum van het bewijs van in leven zijn mag niet meer dan twee weken vóór de einddatum van de verzekering liggen.
Let op: Een bewijs van in leven zijn kost geld.
Wat moet ik doen bij echtscheiding of beëindiging geregistreerd partnerschap?
Als sprake is van echtscheiding of beëindiging van een geregistreerd partnerschap, vragen wij in het 'Formulier verzoek uitkering' om enkele gegevens van de ex-echtgenoot/partner van de klant en vragen wij of de ex-echtgenoot/partner het formulier ook ondertekent.
Alleen als één ex-echtgenoot/partner de enige rechthebbende van de verzekering is, is het niet nodig dat de andere ex-echtgenoot/partner het formulier ook ondertekent. Wel ontvangen wij dan graag een kopie van een schriftelijke en door beide ex-echtgenoten/partners ondertekende verklaring waaruit blijkt aan welke ex-echtgenoot/partner de verzekering is toebedeeld. Dit kan bijvoorbeeld het echtscheidingsconvenant of de akte van verdeling zijn.
Wat is een echtscheidingsconvenant of een akte van verdeling?
Een echtscheidingsconvenant en een akte van verdeling zijn documenten waarin beschreven staat hoe de goederen, waaronder de levensverzekering(en), van u en uw partner zijn verdeeld.
Wie heeft recht op de uitkering als de verzekering is verpand?
Als de verzekering is verpand, kan de pandhouder als (eerste) begunstigde recht hebben op (een deel van) de uitkering. Wij controleren of en tot welk bedrag de pandhouder of een andere (opvolgende) begunstigde recht heeft op de uitkering. Na ontvangst van alle gevraagde gegevens en documenten en informatie van de pandhouder, keren wij uit aan degene(n) die recht heeft/hebben op (een deel van) de uitkering.
Hoe hoog is de uitkering als de verzekering is beleend?
Belenen betekent dat de klant geld van ons heeft geleend en de verzekering van Onderlinge 's-Gravenhage aan ons in pand heeft gegeven. Een beleningsschuld op de einddatum van de verzekering verrekenen wij met de uitkering. De uitkering wordt daardoor lager.
Wat moet ik doen als mijn lijfrenteverzekering de einddatum bereikt?
Wanneer uw lijfrenteverzekering de einddatum bereikt, moet u het lijfrentekapitaal gebruiken om lijfrentetermijnen aan te kopen. Onder voorwaarden kunt u de lijfrentetermijnen uitstellen tot een later tijdstip. Lees hier meer over het aankopen of uitstellen van lijfrentetermijnen.
Let op: Voor het aankopen of uitstellen van lijfrentetermijnen geldt in de inkomstenbelasting een wettelijke termijn. Wanneer uw lijfrenteverzekering de einddatum bereikt, moet u uiterlijk op 31 december van het daaropvolgende jaar beslissen wat u met het lijfrentekapitaal doet. Als u het lijfrentekapitaal niet binnen de wettelijke termijn gebruikt, moeten wij dit melden aan de Belastingdienst. De Belastingdienst kan bepalen dat u inkomstenbelasting (maximaal 52%) en revisierente (20%) moet betalen over het lijfrentekapitaal.
Hoe kan ik lijfrentetermijnen aankopen?
U kunt het lijfrentekapitaal gebruiken om lijfrentetermijnen aan te kopen bij een financiële instelling; dat is een verzekeraar of een bank.
Als u het lijfrentekapitaal wilt overdragen naar een andere financiële instelling, dan kan dat met het 'Formulier verzoek overdracht kapitaal'. Dit formulier ontvangt u bij de brief die wij u vóór de einddatum van de verzekering sturen. Als u dit formulier invult, ondertekent en aan ons terugstuurt, maken wij het lijfrentekapitaal over naar de financiële instelling van uw keuze.
Let op: Voor het aankopen of uitstellen van lijfrentetermijnen geldt in de inkomstenbelasting een wettelijke termijn. Wanneer uw lijfrenteverzekering de einddatum bereikt, moet u uiterlijk op 31 december van het daaropvolgende jaar beslissen wat u met het lijfrentekapitaal doet. Als u het lijfrentekapitaal niet binnen de wettelijke termijn gebruikt, moeten wij dit melden aan de Belastingdienst. De Belastingdienst kan bepalen dat u inkomstenbelasting (maximaal 52%) en revisierente (20%) moet betalen over het lijfrentekapitaal.
Hoe kan ik lijfrentetermijnen uitstellen?
U kunt de aankoop van lijfrentetermijnen uitstellen als dit binnen de belastingregels mogelijk is. Wilt u de lijfrentetermijnen bij ons uitstellen, dan kunt u uw lijfrenteverzekering bij ons voortzetten in een nieuwe lijfrenteverzekering. Bij ons kunt u de uitkeringen uitstellen zolang u jonger bent dan de AOW-leeftijd.
Vraag uw adviseur naar de voorwaarden en mogelijkheden om uw verzekering bij ons voort te zetten. Uw adviseur kan u advies geven en een offerte voor u opstellen.
Wilt u de uitkeringen uitstellen bij een andere maatschappij, vraag uw adviseur dan naar de mogelijkheden van voortzetten in een nieuw(e) lijfrenteverzekering, -spaarrekening of -beleggingsrecht bij een andere maatschappij.
Let op: Voor het aankopen of uitstellen van lijfrentetermijnen geldt in de inkomstenbelasting een wettelijke termijn. Wanneer uw lijfrenteverzekering de einddatum bereikt, moet u uiterlijk op 31 december van het daaropvolgende jaar beslissen wat u met het lijfrentekapitaal doet. Als u het lijfrentekapitaal niet binnen de wettelijke termijn gebruikt, moeten wij dit melden aan de Belastingdienst. De Belastingdienst kan bepalen dat u inkomstenbelasting (maximaal 52%) en revisierente (20%) moet betalen over het lijfrentekapitaal.
Hoe draag ik het lijfrentekapitaal over naar een andere financiële instelling?
Als u het lijfrentekapitaal wilt overdragen naar een andere financiële instelling, dan kan dat met het 'Formulier verzoek overdracht kapitaal'. Dit formulier ontvangt u bij de brief die wij u 3 maanden vóór de einddatum van de verzekering sturen. Als u dit formulier invult, ondertekent en aan ons terugstuurt, maken wij het lijfrentekapitaal over naar de financiële instelling van uw keuze.
Wat is een oudedagslijfrente?
Dit is een levenslange lijfrente die toekomt aan de belastingplichtige.
- de lijfrente moet uiterlijk ingaan in het jaar waarin de belastingplichtige de leeftijd bereikt die 5 jaar hoger is dan de AOW-leeftijd,
- de lijfrente eindigt bij overlijden van de belastingplichtige,
- de belastingplichtige is klant, verzekerde en begunstigde op de polis.
Wat is een tijdelijke oudedagslijfrente?
Dit is een tijdelijke lijfrente die toekomt aan de belastingplichtige.
- de lijfrente mag niet eerder ingaan dan het jaar waarin de belastingplichtige de AOW-leeftijd bereikt,
- de lijfrente moet uiterlijk ingaan in het jaar waarin de belastingplichtige de leeftijd bereikt die 5 jaar hoger is dan de AOW-leeftijd,
- de lijfrentetermijnen mogen niet meer bedragen dan € 22.735,00 (2022) per jaar,
- de belastingplichtige is klant, verzekerde en begunstigde op de polis.
Wat is een overbruggingslijfrente?
Dit is een tijdelijke lijfrente die toekomt aan de belastingplichtige.
- de lijfrente moet eindigen in het jaar waarin de belastingplichtige 65 jaar wordt, of de AOW-leeftijd bereikt, of een uitkering uit een pensioenregeling gaat genieten,
- de ingangsdatum van de lijfrente is vrij,
- de lijfrentetermijnen mogen niet meer bedragen dan € 63.288 per jaar,
- de belastingplichtige is klant, verzekerde en begunstigde op de polis.
Vanaf het belastingjaar 2006 is het niet meer mogelijk om een overbruggingslijfrente af te sluiten.
Van een op 31 december 2005 bestaande premiebetalende lijfrenteverzekering kan een deel van de uitkering bij leven, ter grootte van maximaal de waarde van de lijfrenteverzekering per 31 december 2005, worden gebruikt voor de aankoop van een overbruggingslijfrente. Ook naar 2005 terug-gewentelde premies mogen worden begrepen in deze waarde.
Is een lijfrente op 1 januari 2006 premievrij dan mag de gehele waarde, inclusief de waardeaangroei vanaf 1 januari 2006, worden gebruikt voor aankoop van een overbruggingslijfrente.
Wat is lijfrente voor een meerderjarig invalide (klein)kind?
Dit is een levenslange lijfrente die toekomt aan een meerderjarig invalide (klein)kind en uitsluitend eindigt bij het overlijden van het kind.