Artikel

Einddatum lijfrenteverzekering bereikt. Wat is wijsheid?

07 mei 2024

Wanneer een lijfrente de einddatum bereikt, sta je voor een belangrijke keuze. Voor veel mensen is dit lastige materie, en dat is heel begrijpelijk. Want wat is wijsheid: kiezen voor uitkeren, uitstellen of die beslissing nog even uitstellen? En hoeveel tijd heb je om te beslissen? Goede ondersteuning door een financieel adviseur is hierbij nodig. In dit artikel geven wij aan waarom je niet al te lang moet wachten met het nemen van een beslissing.

Te lang wachten kan fiscale gevolgen hebben
In principe is er voldoende tijd om een keuze te maken. Bij de expiratie van lijfrentekapitaal geldt namelijk de zogenaamde wettelijke termijn. Deze  start op de einddatum van de lijfrenteverzekering en eindigt op 31 december van het volgende jaar. Dit betekent dat je tot 31 december volgend op het jaar van expiratie de tijd hebt om je lijfrente uit te stellen, of de uitkeringen in te laten gaan. Het overschrijden van de wettelijke termijn behandelt de Belastingdienst als afkoop. Over de afkoopwaarde van het lijfrentekapitaal betaal je dan inkomstenbelasting. Bovendien rekent de Belastingdienst daarbovenop een boete van 20%. Te lang wachten kan dus kostbaar worden.

Loop geen rendement mis
Maar wanneer je wacht tot het laatste moment loop je mogelijk ook rendement mis. Afhankelijk van de verzekeraar en je verzekeringsvoorwaarden vergoedt de verzekeraar tussen het moment van expiratie en het daadwerkelijk aankopen van een direct ingaande lijfrente of lijfrente een basisrente. Het kan zijn dat deze basisrente een stuk lager is dan de rente die je nu kunt ontvangen op basis van de huidige rentestand. Door met je keuze te wachten tot het laatste moment loop je dus mogelijk rendement mis.

Speculeren op een rentestijging?
Bij de lage rentestanden die we tot half 2022 gezien hebben, kozen veel mensen ervoor om optimaal gebruik te maken van de wettelijke termijn en de keuze zo lang mogelijk uit te stellen. Dit in de hoop op een stijgende rente. Lange tijd was dit wachten tevergeefs. Maar sinds half 2022 begon de rente eindelijk te stijgen en was 2023 een goed jaar om een direct ingaande lijfrente af te sluiten met een prima rendement.

In november 2023 lijkt voorlopig de top in de rentestand te zijn bereikt. De rente is daarna hard gedaald om vervolgens weer wat op te krabbelen. Maar hoe de rente zich verder ontwikkelt blijft een vraag, en is lastig om op te speculeren.

Bron: iex.nl

Regel het nu 
Heeft een lijfrenteverzekering recent de einddatum bereikt of gebeurt dat binnenkort? Onderneem dan op tijd actie. Onderlinge ’s-Gravenhage biedt verschillende vormen van lijfrente tegen een aantrekkelijk rendement.  

Laat je goed adviseren!
Jouw financieel adviseur kent je persoonlijke situatie en fiscale mogelijkheden en kan je helpen om de juiste keuzes te maken. Heb je nog geen financieel adviseur? Vind een adviseur bij jou in de buurt.

Heb je vragen? Bel of e-mail met onze afdeling Verzekeringen en Diensten 070 - 342 11 11, info@ogmail.nl.