Foto van Meline en haar man

Onderlinge ´s-Gravenhage beweegt mee met de tijd

05 okt 2023

Meline van Alten-Backer is al 33 jaar mondhygiëniste. Ze heeft haar eigen praktijk in Lelystad. In de periode dat haar vader met pensioen ging, kwam het moment dat zij zelf ook ging nadenken over haar pensioen. Beleggen wilde ze niet; ze koos voor zekerheid. Haar accountant attendeerde haar op Onderlinge ´s-Gravenhage (OG). Meline: “Het gevoel dat ik bij OG heb is goed. Ik word altijd vriendelijk te woord gestaan als ik bel en het contact is prettig.”

De eerste jaren dat ze als zelfstandig ondernemer werkte, was ze nog niet zo bezig met haar pensioen. Dat kwam pas later. Toen ze op onderzoek uitging, wist ze een ding zeker: ze wilde geen beleggingspensioen. Haar vader, die tandarts was, had al zijn geld laten beleggen. Dat pakte helaas niet goed uit. Meline vertelt: “Mijn vader heeft een rijk leven gehad, maar is arm gestorven. Hij had alles uit handen gegeven. Toen het moment daar was dat hij met pensioen ging en het geld nodig had, bleek zijn kapitaal verdampt. Alles was weg.”   

Ze koos zelf voor pensioensparen met de zekerheid van een garantiekapitaal. En van die keuze heeft ze zeker geen spijt. Wat ze waardeert is dat OG meebeweegt met de tijd. “De afgelopen jaren is er echt een digitaliseringsslag gemaakt. Tegenwoordig moet alles digitaal worden aangeleverd, ook bij de accountant. Dus heel fijn dat zaken zoals een jaaroverzicht nu ook online geregeld kunnen worden.” 

De laatste jaren is Meline bewuster bezig met de toekomst. De levensfase waarin ze zit, speelt hierbij zeker een rol. Meline: “Als je ouder wordt, ga je toch nadenken over het budget dat je wilt hebben als je straks met pensioen gaat. Tot twee jaar geleden deed ik alleen aan pensioensparen via OG. Mijn partner is net als ik ondernemer. We kregen het advies om meer te gaan sparen. Even heb ik overwogen om mijn inleg bij OG te verhogen, maar toen kwamen mijn partner en ik op het idee om een pand te kopen. De huur opgeteld van zijn bedrijf en mijn bedrijf was behoorlijk hoog. Dus hebben we de huur opgezegd en een pand gekocht. Dat zijn we nu aan het aflossen. Voor ons is dit een tweede spaarpotje; een waardevaste belegging in stenen.” 

Haar financiële toekomst heeft Meline goed geregeld. Maar het is meer dan een investering in later. Met haar nieuwe onderkomen is ze er in alle opzichten op vooruit gegaan. De praktijkruimte is veel groter en heeft alles wat ze nodig heeft om haar klanten optimaal te kunnen bedienen. Zakelijk en privé vallen ook op een natuurlijke manier samen. “Mijn partner en ik zitten samen onder een dak. Hij heeft de benedenverdieping met zijn bedrijf Kurk & Co en ik de bovenverdieping. Dat werkt heel goed zo.”