iStock-1368355048 Stakingswinst

Stakingswinst en lijfrente, hoe zit dat ook alweer?

27 feb 2024

Het beëindigen (staken) van een onderneming kan verschillende oorzaken hebben. Vaak gaat het om pensionering maar ook overlijden, arbeidsongeschiktheid of het inbrengen van een eenmanszaak of VOF in een BV kan een reden zijn voor het staken van een onderneming.

Als je als ondernemer stopt met je onderneming moet worden bepaald wat je onderneming op dat moment waard is. Het verschil tussen de boekwaarde en de werkelijke waarde van je onderneming op het moment van overdracht of beëindiging noemen we stakingswinst. Dit is het geval wanneer er bijvoorbeeld sprake is van stille reserves of goodwill in de onderneming. 

Stakingswinst en de inkomstenbelasting
Over de stakingswinst is inkomstenbelasting verschuldigd in box 1. Aangezien stakingswinsten aanzienlijke bedragen kunnen zijn, kan die belastingclaim flink oplopen. Er is een mogelijkheid om de belastingheffing uit te stellen door middel van het afsluiten van een lijfrente. De belastingclaim over de stakingswinst wordt dan doorgeschoven. Te zijner tijd worden de lijfrente-uitkeringen belast met inkomstenbelasting. Afhankelijk van het totale inkomen en je leeftijd worden de uitkeringen mogelijk tegen een lager tarief belast, wat een besparing van inkomstenbelasting oplevert.

Stakingswinst en lijfrente
Artikel 3.129 van de Wet IB2001 biedt stakende ondernemers de mogelijkheid om de stakingswinst om te zetten in een lijfrente. De reden van de staking en de leeftijd van de ondernemer bepalen de maximale hoogte van het bedrag dat kan worden aangewend voor een fiscaal gefaciliteerde lijfrente. De stakingswinst kan dan tot maximaal onderstaande bedragen als lijfrentepremie in aftrek worden gebracht, zodat per saldo de stakingswinst niet of niet geheel belast is.

Voor 2024 geldt een maximaal bedrag van:

 1. € 559.483 
  - voor de ondernemer die ten tijde van de staking de leeftijd heeft van ten hoogste vijf jaar lager dan de geldende AOW-leeftijd of
  - voor een stakende ondernemer die minimaal 45% arbeidsongeschikt is én de lijfrentetermijnen ingaan binnen 6 maanden na het staken of
  - de onderneming wordt gestaakt als gevolg van het overlijden van de ondernemer
 2. € 279.752
  - voor de ondernemer die ten tijde van de staking de leeftijd heeft van ten hoogste vijftien jaar lager dan de geldende AOW-leeftijd of
  - als de lijfrentetermijnen direct ingaan
 3. € 139.885 in alle overige gevallen.    

Afhankelijk van de hoogte van de stakingswinst, de leeftijd van de ondernemer en de reden van staking kan de ondernemer ervoor kiezen om een direct ingaande lijfrente aan te kopen of om het aankopen van lijfrentetermijnen nog even uit te stellen. Dat kan via een lijfrenteverzekering of een bankspaarrekening. De verzekering of bankspaarrekening moet vóór 1 juli van het jaar volgend op het jaar van staking worden afgesloten.

De mogelijkheden bij OG
Benieuwd naar onze lijfrentetarieven voor stakingswinst? Ga naar het Levenportaal in OG Connect en maak een vrijblijvende offerte voor je klant!
Nog geen aanstelling bij Onderlinge ’s-Gravenhage? Vul je gegevens in en wij nemen snel contact met je op.