over ons

Digitale toegankelijkheid

Voor verzekeringsmaatschappijen betekent toegankelijkheid dat zoveel mogelijk mensen onze diensten kunnen gebruiken. Ook als je een beperking of handicap hebt. Bijvoorbeeld als je blind of slechtziend bent, niet goed kunt horen of een lichaamsdeel niet goed kunt gebruiken. Met onze diensten bedoelen we dat wat je bij de verzekeringsmaatschappij kunt afsluiten. Bijvoorbeeld een levensverzekering. Als onderlinge verzekeringsmaatschappij onderstrepen wij dit gedachtegoed: iedereen doet bij ons mee.

toegankelijkheid

Digitale Toegankelijkheid: Wat je moet weten

In deze informatie leggen we uit wat digitale toegankelijkheid is en welke regels hiervoor gelden. En hoe we hier als verzekeringsmaatschappij aan voldoen. Nu en in de toekomst. Je leest ook wat je kunt doen als je vindt dat iets niet goed werkt.

Je kunt altijd contact met ons opnemen als je vragen hebt. Dit kan op de volgende manieren:

Welke regels gelden voor toegankelijkheid?

Er zijn regels voor verzekeringsmaatschappijen om te zorgen dat zoveel mogelijk mensen onze verzekeringen op een toegankelijke wijze kunnen afsluiten en deze toegankelijk in kunnen zien. Deze regels gelden voor alle verzekeringsmaatschappijen in Europa. De regels gaan over verschillende onderwerpen. Hieronder leggen we uit om welke onderwerpen het gaat en hoe we aan de regels voldoen.

  • Duidelijke uitleg over onze diensten en hoe je ze kunt gebruiken. Per dienst geven we aan waar je meer informatie kunt vinden. Bijvoorbeeld op onze website. Deze informatie kun je ook altijd bij ons opvragen.
  • Informatie is op verschillende manieren te vinden en te gebruiken. Je kunt onze informatie digitaal vinden en gebruiken via onze website. De digitale informatie is zo gemaakt dat deze wordt voorgelezen als je een schermlezer of voiceover gebruikt.
  • Informatie is begrijpelijk. We schrijven alles zo duidelijk mogelijk op, in begrijpelijke taal. Ons uitgangspunt is om alles in B1 taalniveau (ERK-norm) te schrijven. Soms moeten we bepaalde woorden gebruiken. Bijvoorbeeld omdat dit zo in de wet staat. Dan leggen we deze woorden uit, zodat duidelijk is wat we bedoelen. 
  • Onze diensten kun je ook gebruiken als je een zintuig mist. Bijvoorbeeld als je niet kunt zien, horen of praten. Dit geldt ook voor de manieren waarop je contact met ons kunt opnemen. 
  • Tekst en foto’s of plaatjes op onze website zijn goed zichtbaar of kun je aanpassen. Met duidelijke verschillen tussen kleuren en een goed leesbaar lettertype. Zijn de standaard letters of afbeeldingen te klein om ze goed te kunnen zien? Dan zorgen we dat je deze groter kunt maken.
  • Kleuren zijn niet nodig om een dienst te gebruiken. We zorgen dat je onze diensten kunt gebruiken zonder dat je hiervoor kleuren moet kunnen zien.
  • Uitleg over video, foto’s, plaatjes en geluid. Geven we informatie over onze producten via video, foto’s of plaatjes? Dan leggen we uit wat hierop te zien is. En zorgen we dat dit voorgelezen kan worden door een schermlezer of voiceover. Gebruiken we geluid? Dan zorgen we voor ondertiteling of een beschrijving van de inhoud. 
  • Geen flitsend licht of snel veranderende beelden. We gebruiken geen flitsend licht of snel veranderende beelden, zodat je rustig zicht hebt.
  • Gebruik hulpmiddelen. Maak je gebruik van standaard hulpmiddelen? Zoals bijvoorbeeld een schermlezer? Dan zorgen we dat je hiermee onze diensten en producten kunt gebruiken.

De European Accessibility Act (EAA)

De Europese regelgeving is vastgelegd in de European Accessibility Act (EAA). Deze is vanaf 28 juni 2025 van kracht. Als verzekeraar moeten wij aan vijf punten voldoen:

  1. Kennis geborgd hebben. Dit houdt in dat organisaties structureel zorgen dat medewerkers die betrokken zijn bij digitale producten en diensten, beschikken over actuele en toepasbare kennis over digitale toegankelijkheid. Dit is essentieel om blijvend te voldoen aan de toegankelijkheidseisen van de EAA.
  2. Accessibility by design. Toegankelijkheid moet vanaf het begin worden meegenomen in het ontwerp- en ontwikkelproces van digitale producten en diensten. Dit voorkomt dat toegankelijkheid achteraf moet worden toegevoegd, wat vaak duurder en minder effectief is.
  3. Systemen toegankelijk maken. Bestaande digitale systemen en infrastructuren moeten worden aangepast zodat ze toegankelijk zijn voor mensen met verschillende beperkingen.
  4. Toegankelijke klantenservice. De klantenservice moet bereikbaar en bruikbaar zijn voor iedereen, ongeacht beperking.
  5. Hierover kunnen rapporteren. Bedrijven moeten kunnen aantonen hoe ze voldoen aan de toegankelijkheidseisen en hierover transparant rapporteren.

Onderdeel van de EAA, en in het bijzonder van punt 3, zijn de digitale toegankelijkheidsnormen. Deze zijn vastgelegd als de Web Content Accessibility Guidelines (WCAG). De WCAG versie 2.1 heeft 4 principes: waarneembaar, bedienbaar, begrijpelijk en robuust. Er zijn 13 richtlijnen verdeeld over deze principes. Bij elke richtlijn horen succescriteria die je kunt testen. Er zijn drie niveaus van succescriteria: A, AA en AAA. De succescriteria bepalen of je voldoet aan de WCAG. Dat betekent: om aan de WCAG te voldoen, moet de inhoud voldoen aan de succescriteria. Lees hier meer over digitale toegankelijkheid.

Blijvend toegankelijk

We blijven werken aan het verbeteren van onze diensten. We houden in de gaten of wetgeving verandert. En zorgen dat we op de hoogte zijn van nieuwe ontwikkelingen. Ook horen we graag van onze leden hoe ze denken over onze diensten. En of ze deze goed kunnen afsluiten en inzien.

Er wordt gecontroleerd of we als verzekeringsmaatschappij voldoen aan de regels voor toegankelijkheid. Dit doet vooral de Autoriteit Financiële Markten (AFM) als belangrijkste toezichthouder. We moeten het ook zelf doorgeven als we vaststellen dat we niet aan een regel voor toegankelijkheid voldoen. En zorgen dat we dit oplossen. We hebben een werkwijze ingericht om te weten of we mogelijk niet aan een regel voldoen. Hiervoor onderzoeken we bijvoorbeeld de klachten en vragen die we van onze klanten ontvangen. En we onderzoeken zelf of onze diensten en producten aan de regels voldoen met verschillende controles. Onze website controleren wij periodiek op de toegankelijkheidsnormen.

verklaring

Onze toegankelijkheidsverklaring

Bij Onderlinge.info vinden we het belangrijk dat onze digitale diensten voor iedereen toegankelijk zijn. Daarom zetten we ons actief in om te voldoen aan de eisen van de European Accessibility Act (EAA) en de Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) 2.1 niveau A en AA.

Kennis en bewustwording

Om de kennis over digitale toegankelijkheid binnen onze organisatie te borgen, gaan wij deelnemen aan het e-learningplatform GRIP van Digitaal Toegankelijk. Zes medewerkers uit de teams communicatie, development en functioneel beheer volgen hier leerpaden die specifiek zijn afgestemd op hun functie. De opgedane kennis wordt actief gedeeld met collega’s, zodat bewustwording en deskundigheid breed worden verspreid binnen de organisatie.

Daarnaast hebben wij een toegankelijkheidscoördinator aangesteld. Deze functionaris is verantwoordelijk voor het structureel waarborgen van kennis over digitale toegankelijkheid. De coördinator fungeert als intern aanspreekpunt en kenniscentrum, zowel voor collega’s als voor klanten met vragen over dit onderwerp. Ook volgt deze persoon actief de ontwikkelingen in wet- en regelgeving, zodat onze organisatie blijvend voldoet aan de geldende toegankelijkheidsnormen.

Digitale toegankelijkheid als uitgangspunt

Wij hanteren het principe van Accessibility by Design. Dit betekent dat digitale toegankelijkheid vanaf het allereerste begin wordt meegenomen in het ontwerp- en ontwikkelproces van onze websites en portalen. Onze ontwerpers en ontwikkelaars worden getraind in inclusief design en maken gebruik van design systems die toegankelijke componenten bevatten. In onze ontwerpdocumentatie zijn toegankelijkheidseisen standaard opgenomen. Ontwerpbeslissingen worden actief getoetst op toegankelijkheid, onder andere via gebruikersonderzoek met mensen met een beperking.

Om dit structureel te borgen, hebben wij de volgende maatregelen genomen:

  • In elk projectplan wordt een vaste rubriek opgenomen over de waarborging van digitale toegankelijkheid, inclusief een beoordeling door de Accessibility Officer.
  • Bij de ontwikkeling van nieuwe digitale producten en diensten wordt de Accessibility Officer standaard geconsulteerd. Deze is betrokken bij zowel het ontwerp- als het beoordelingsproces.
  • UX-designers, zowel intern als extern, houden bij het ontwerpen altijd expliciet rekening met digitale toegankelijkheid.

Systemen toegankelijk maken

In 2023 lanceerden we een nieuwe website. Deze was aanvankelijk nog niet digitaal toegankelijk. Daarom lieten we een audit uitvoeren door Digitaal Toegankelijk. Op basis van hun bevindingen hebben we verbeteringen doorgevoerd. Vijf maanden later volgde een hertest, met als resultaat een 100% score: onze website voldoet nu aan alle 50 succescriteria van WCAG 2.1 niveau A & AA. Bekijk hier het rapport op onze digitale toegankelijkheid.

Ook de pdf-documenten die klanten ontvangen bij het afsluiten van bijvoorbeeld een Onderlinge (Direct Ingaande) Lijfrente voldoen aan deze richtlijnen. Productaanvragen zonder bemiddeling kunnen via onze toegankelijke webformulieren. Meer informatie staat op onze lijfrentedesk.

We zijn nog bezig met het digitaal toegankelijk maken van ons subdomein voor vacatures en sollicitaties. Dit doen wij in samenwerking met onze softwareleverancier.

Toegankelijke klantenservice

Wij streven ernaar dat onze klantenservice voor iedereen toegankelijk en bruikbaar is, ongeacht eventuele beperkingen. Daarom bieden wij meerdere contactmogelijkheden aan die digitaal toegankelijk zijn en afgestemd op uiteenlopende behoeften.

  • Voor doven en slechthorenden is contact mogelijk via e-mail. Deze vorm van communicatie is schriftelijk, laagdrempelig en goed toegankelijk. Ons e-mailadres is info@ogmail.nl.
  • Voor mensen met cognitieve beperkingen bieden wij duidelijke informatie op onze website, ondersteund met visuele elementen en heldere structuur. Onze website voldoet aan de toegankelijkheidsnormen en is eenvoudig navigeerbaar.
  • Voor mensen met een visuele beperking is telefonische ondersteuning beschikbaar. Wij garanderen dat er binnen 30 seconden wordt opgenomen, zodat hulp snel en persoonlijk geboden wordt. Onze contactmogelijkheden zijn eenvoudig te vinden via onze website en andere communicatiekanalen. Hiermee zorgen wij ervoor dat iedereen op een passende manier contact met ons kan opnemen. Ons telefoonnummer is 070 - 342 11 11

Hierover kunnen rapporteren

Het opstellen van een conformiteitsverklaring waarin wordt beschreven hoe wij voldoen aan de eisen van de European Accessibility Act (EAA) is wettelijk verplicht. Deze toegankelijkheidsverklaring vervult die rol.

Wij rapporteren hierin zowel over de maatregelen die al zijn genomen als over de stappen die nog gepland staan om volledige digitale toegankelijkheid te realiseren. Audits, testresultaten en verbeterplannen worden zorgvuldig gedocumenteerd en zijn beschikbaar via onze webpagina over digitale toegankelijkheid.

Artikelen

Onze reis naar digitale toegankelijkheid

16 augustus 2024

Website OG digitaal toegankelijk voor iedereen

We hebben onze website digitaal toegankelijk gemaakt voor iedereen. Dit vinden wij belangrijk.

Contact

Neem gerust
contact met ons op

Bel ons

Wij zijn bereikbaar van maandag tot
en met vrijdag tussen 8.00 en 17.30 uur.

Stuur ons een e‑mail

Wij beantwoorden je e‑mail
binnen 5 werkdagen.

Meer lezen over OG?