Artikel

Lijfrente-uitkering afgesloten? Dan kan je de bemiddelingskosten aftrekken

11 februari 2025

De zogenaamde bemiddelingskosten voor een direct ingaande lijfrente 2024 mag je onder voorwaarden aftrekken voor de inkomstenbelasting. In dit artikel lees je met welke kosten je te maken hebt, onder welke voorwaarden kosten aftrekbaar zijn, en welke kosten niet aftrekbaar zijn.

Met welke kosten krijg ik te maken?

Bij het omzetten van een lijfrenteverzekering of bankspaarrekening in een direct ingaande lijfrente krijg je te maken met advies-, bemiddelings- en distributiekosten. We zetten verschillen tussen deze kosten op een rij:

  1. Advieskosten
  • Advieskosten worden betaald aan een financieel adviseur voor het verstrekken van persoonlijk advies over de verzekering.
  • Dit advies omvat bijvoorbeeld welke verzekering het beste bij jouw situatie past, dekkingsopties en premies.
  • Advieskosten zijn niet aftrekbaar.
  1. Bemiddelingskosten
  • Bemiddelingskosten zijn de vergoedingen die je betaalt aan de tussenpersoon  (bijvoorbeeld een verzekeringsadviseur of bank) voor het afsluiten van de verzekering.
  • Deze kosten dekken het proces van het afsluiten van de verzekering, inclusief administratie en communicatie met de verzekeraar.
  • Bemiddelingskosten worden vaak gecombineerd met advieskosten en kunnen variëren.Bemiddelingskosten zijn onder voorwaarden aftrekbaar.

Kortom, advieskosten zijn voor het persoonlijke advies, terwijl bemiddelingskosten betrekking hebben op het afsluiten van de verzekering.

Aftrekbaarheid van bemiddelingskosten

De bemiddelingskosten van een financieel adviseur zijn dus aftrekbaar. Er zijn echter wel enkele voorwaarden:

  1. Doel: De kosten moeten worden gemaakt met als doel uitkeringen uit een bestaande lijfrenteverzekering of bankspaarrekening te ontvangen, een direct ingaande lijfrente dus. Bemiddelingskosten die worden gemaakt om een direct ingaande lijfrente af te sluiten, terwijl geen sprake is van (de uitvoering van) een al bestaand lijfrentecontract, zijn niet aftrekbaar.
  2. Maximaal bedrag: De bemiddelingskosten zijn aftrekbaar tot een bedrag van € 250.
  3. Gebruikelijkheid: De bemiddelingskosten zijn alleen aftrekbaar als ze gebruikelijk zijn. Dit betekent dat de Belastingdienst kijkt naar wat normaal is in vergelijkbare situaties. Meer weten? Lees de uitgebreide toelichting op de website van de Belastingdienst.
  4. Het maakt hierbij niet uit of de belastingplichtige al dan niet gebruik kan maken van een zogenaamde kennis- en ervaringstoets (KET).

Hoe zit het met distributiekosten?

Distributiekosten zijn de kosten die een verzekeraar in rekening brengt bij het direct afsluiten van een verzekering die onder het provisieverbod valt. De distributiekosten zijn kosten voor het informeren over de verzekering en het verwerken van de verzekeringsaanvraag. Deze kosten worden apart van de koopsom of premies in rekening gebracht en moeten worden betaald voordat de verzekering ingaat. Distributiekosten zijn niet aftrekbaar. 

10 februari 2025

Eerder stoppen met werken; zo maak je het mogelijk

Lees meer over Eerder stoppen met werken; zo maak je het mogelijk

11 februari 2025

Lijfrente-aftrek: wat moet je weten?

Lees meer over Lijfrente-aftrek: wat moet je weten?

11 november 2024

Pensioenopties: zelf bepalen hoe je leven er straks uitziet

Lees meer over Pensioenopties: zelf bepalen hoe je leven er straks uitziet