Artikel
Eerder stoppen met werken; zo maak je het mogelijk
10 februari 2025
Eerder stoppen met werken vraagt een zorgvuldige planning en voorbereiding. In dit artikel bespreken we de verschillende manieren waarop je vóór je pensioendatum kunt stoppen met werken en hoe je ervoor kunt zorgen dat je financiële toekomst er goed uit ziet.
Vervroegd met pensioen gaan, betekent dat je eerder stopt met werken dan de pensioengerechtigde leeftijd volgens de Algemene Ouderdomswet (AOW) of dan wanneer je pensioenregeling ingaat. Het heeft financiële gevolgen als je eerder dan deze leeftijd met pensioen gaat. Gelukkig zijn er mogelijkheden om dit op te vangen.
Pensioenregelingen en vervroegd stoppen
Over het algemeen bieden pensioenregelingen de mogelijkheid om eerder dan de reguliere pensioendatum (of de ‘pensioenrichtleeftijd’) met pensioen te gaan. De specifieke mogelijkheden en voorwaarden kunnen wel per regeling verschillen. Vaak kun je je pensioen al laten ingaan vanaf je 60ste jaar. Dat betekent wel dat je maandelijks lagere pensioenuitkeringen ontvangt. Sommige pensioenregelingen maken het ook mogelijk om met deeltijdpensioen te gaan. Je werkt dan deels door en bent deels met pensioen.
Gevolgen eerder in laten gaan ouderdomspensioen
Het vervroegd laten ingaan van je ouderdomspensioen kan je pensioenuitkering aanzienlijk verlagen. De daling varieert per pensioenregeling, maar het kan tussen de 6 en 8 procent per jaar zijn dat je eerder met pensioen gaat. Dit komt doordat je minder premie betaalt en je pensioen langer wordt uitgekeerd. Stop je eerder met werken zonder je pensioen te vervroegen, dan ontvang je voor die periode geen uitkering en bouw je minder pensioen op, wat ook resulteert in een lager bedrag vanaf je pensioendatum.
Bijsparen in eigen pensioenfonds
Onder de Wet toekomst pensioenen (Wtp) is het mogelijk om bij te storten bij je werkgeverspensioen. De Wtp, die op 1 juli 2023 is ingegaan, biedt ruimte voor werknemers om extra bij te sparen als de pensioenregeling dit toestaat. Dit kan op twee manieren:
- Bijspaarruimte: Als de premie die door de werkgever wordt betaald lager is dan de fiscaal maximale premieruimte, kan de werknemer bijsparen tot aan deze maximale ruimte
- Compensatieregeling: Als de pensioenregeling een compensatieregeling bevat, kan de fiscaal maximale premieruimte worden verhoogd met een extra percentage
Het is belangrijk om te controleren of je specifieke pensioenregeling bijstortingen toestaat en wat de voorwaarden zijn. Overleg met je werkgever of pensioenfonds kan je hierbij verder helpen.
RVU-regeling
Sinds 2021 geldt de RVU-regeling. Dat is een tijdelijke versoepeling van de Regeling Vervroegde Uittreding (RVU) om met name mensen met zware beroepen te ontlasten. Iedere werknemer die dat wil, mag hier in principe gebruik van maken. De werkgever moet er dan wel aan meewerken of het moet in een cao zijn geregeld. Als je eerder stopt met werken, kan je werkgever je op basis van de RVU-regeling fiscaalvriendelijk een uitkering aanbieden tot je je AOW-leeftijd bereikt. Dit kan in de (maximaal) 36 maanden direct voorafgaand aan het bereiken van de AOW-leeftijd.
De huidige RVU-regeling stopt eind 2025. Vanaf 1 januari 2026 komt er een nieuwe zwaarwerkregeling die een hogere uitkering biedt en maatwerk door cao-partijen mogelijk maakt.
Onder de Wet toekomst pensioenen (Wtp) is het mogelijk om bij te storten bij je werkgeverspensioen.
Verlofsparen
Verder kan je vanaf 2021 met verlofsparen in totaal 100 weken verlofsparen. Je werkgever hoeft over het gespaarde verlof geen loonheffing af te dragen. Dit gebeurt pas als je het verlof opneemt. Je mag het verlofsparen ook gebruiken om 100 weken eerder met pensioen te gaan. Werkgevers zijn niet verplicht om verlofsparen aan te bieden. Het is een vrijwillige regeling die werkgevers kunnen invoeren als zij dat willen. De mogelijkheid om verlof te sparen en de voorwaarden daarvoor zijn meestal vastgelegd in de cao of arbeidsovereenkomst van de werknemer.
Bedrag ineens
Met de Wet toekomst pensioenen (Wtp) kun je ervoor kiezen om een deel van je pensioen in één keer te laten uitbetalen wanneer je de AOW-leeftijd bereikt. Dit kan handig zijn als je bijvoorbeeld een grote uitgave hebt gepland of een investering wilt doen. Je mag maximaal 10% van je totale pensioenbedrag in één keer opnemen, en de rest van je pensioenuitkeringen wordt dan aangepast. Het is wel slim om goed na te denken over deze keuze, omdat het je maandelijkse pensioenuitkering verlaagt en ook belastinggevolgen kan hebben.
Pensioen opbouwen in de derde pijler
Een andere mogelijkheid is om bij te sparen in de zogenaamde derde pijler van ons pensioenstelsel. Met een lijfrenteverzekering of bankspaarrekening zet je geld opzij voor later. Hierbij bepaal je zelf hoeveel je in wilt leggen binnen de grens van je jaarruimte. Deze inleg is aftrekbaar van de inkomstenbelasting, en het opgebouwde vermogen wordt niet belast in Box 3. Wanneer het opgebouwde pensioenkapitaal zijn uitkeringsdatum bereikt, moet je een lijfrente-uitkering aankopen. Dit is een periodieke uitkering die je ontvangt na je pensioengerechtigde leeftijd. Je betaalt inkomstenbelasting over de uitkeringen die je ontvangt. Vanaf je AOW-leeftijd geldt hiervoor wel een lager tarief.
Zelf sparen en beleggen
Je kunt zelf sparen of beleggen voor je pensioen. Op spaargeld en beleggingen betaal je jaarlijks belasting in box 3 als je vermogen boven de drempel komt (heffingsvrij vermogen). Dit in tegenstelling tot bijsparen voor je pensioen via je pensioenfonds of via lijfrenteverzekeringen. Hierover betaal je geen box 3-belasting.
Hypotheek aflossen
Door je hypotheek vervroegd af te lossen, verlaag je je maandelijkse woonlasten. Dit betekent dat je minder pensioeninkomen nodig hebt om in je levensonderhoud te voorzien.
Nabestaandenpensioen
Het is belangrijk om je nabestaandenpensioenvoorziening te herzien als je overweegt eerder met pensioen te gaan. Dit kan namelijk directe gevolgen hebben voor de financiële zekerheid van je nabestaanden. Eerder met pensioen gaan betekent vaak dat je minder jaren hebt om pensioen op te bouwen, wat kan resulteren in een lager partnerpensioen na je pensioendatum. Bovendien kan het partnerpensioen dat op risicobasis is verzekerd stoppen zodra je uit dienst gaat. Je nabestaanden ontvangen daardoor mogelijk minder of geen uitkering bij je overlijden. Door je nabestaandenpensioenvoorziening tijdig te evalueren en eventueel aan te passen, kun je ervoor zorgen dat je partner en kinderen goed beschermd blijven, ongeacht je pensioenplannen.
Begin op tijd
Begin op tijd met sparen voor je pensioen. Hoe eerder je begint, hoe meer tijd je hebt om een aanzienlijk bedrag op te bouwen. Er zijn veel opties om te sparen voor een vervroegd pensioen. Elk van deze opties heeft zijn eigen voor- en nadelen, afhankelijk van je persoonlijke situatie en risicobereidheid.
Inzicht in je pensioen:
Om inzicht te krijgen in je eigen pensioensituatie kan je gebruikmaken van verschillende tools zoals de Pensioenstarter van het Nibud. Dit helpt je bepalen wat de eerste stap is om goed te inzicht te krijgen in je huidige en toekomstige pensioeninkomen.
Mijnpensioenoverzicht.nl is een officiële website waar je een overzicht kunt krijgen van je opgebouwde pensioen bij verschillende pensioenfondsen en verzekeraars. Je kunt hier ook een inschatting maken van je totale pensioeninkomen.
Laat je goed adviseren
Jouw financieel adviseur kent je persoonlijke situatie en fiscale mogelijkheden en kan je helpen om de juiste keuzes te maken.
Heb je nog geen financieel adviseur? Vind een adviseur bij jou in de buurt.
Ben je adviseur en heb je nog geen aanstelling bij Onderlinge ’s-Gravenhage? Vul je gegevens in voor een aanstelling en wij nemen snel contact met je op.
Heb je vragen? Bel of e-mail met onze afdeling Verzekeringen en Diensten 070 - 342 11 11, info@ogmail.nl.
11 november 2024
Extra pensioen opbouwen? Benut de verruimde mogelijkheden
Lees meer over Extra pensioen opbouwen? Benut de verruimde mogelijkheden11 november 2024
Pensioenopties: zelf bepalen hoe je leven er straks uitziet
Lees meer over Pensioenopties: zelf bepalen hoe je leven er straks uitziet11 november 2024