Artikel
Voordelen oud regime behouden? Bedenk goed welke aanbieder je kiest
29 oktober 2024
Bereikt je lijfrenteverzekering binnenkort de einddatum en heb je deze vóór 1992 afgesloten, dan valt deze mogelijk onder de gunstige regels van het ´oude belastingregime´. Wil je de lijfrenteverzekering uitstellen dan kan dat bij een verzekeraar of bank.
De voordelen van het regime pre-brede herwaardering kan je alleen behouden als je jouw lijfrente uitstelt bij een verzekeringsmaatschappij. Uitstellen bij een bank betekent dat je deze voordelen definitief kwijtraakt. Je lijfrente valt dan onder het zogenaamde nieuwe regime. Bedenk dus goed welke aanbieder je kiest.
Wat zijn de voordelen van de oude belastingregels?
Het oude regime biedt behoorlijk wat voordelen voor je financiële planning:
Een flexibele ingangsdatum
De ingangsdatum voor de uitkeringen is flexibel. Je mag zelf weten wanneer je de uitkering in laat gaan. Dit is voordelig als je je lijfrentekapitaal bijvoorbeeld wil gebruiken als tijdelijke overbrugging tot aan je AOW-leeftijd. Dit kan alleen als je je verzekering met behoud van het oude regime bij een verzekeringsmaatschappij onderbrengt.
De mogelijkheid van een kortere uitkering
Er geldt geen minimale duur van vijf jaar, je mag dus ook een kortere periode overbruggen met een uitkering. Voorwaarde is wel dat er sprake is van 1% sterftekans.
Hogere uitkering mogelijk
Een tijdelijke lijfrente onder het nieuwe fiscale regime is begrensd ten aanzien van de hoogte van de lijfrentetermijnen. In 2024 is deze gemaximeerd op € 26.462 per jaar. Deze grens geldt voor alle tijdelijke lijfrentes onder het nieuwe regime gezamenlijk. Is de uitkering hoger, dan moet de duur worden verlengd om toch aan de fiscale regels te voldoen. Voor oud regime lijfrentes geldt deze beperking niet.
De uitkering schenken
Een belangrijk voordeel ten opzichte van het nieuwe regime is de mogelijkheid om de uitkeringen te schenken, zodra de uitkeringen ingaan. Een mooie constructie hierbij is dat de (groot)ouder de verzekeringnemer blijft op de uitkerende verzekering. Ook blijft hij de verzekerde, maar de meerderjarige (klein)kinderen kunnen wel de uitkeringen ontvangen.
De (klein)kinderen zijn dan wel inkomstenbelasting verschuldigd, maar als die fiscaal in een lagere belastingschijf vallen kan dat een flink belastingvoordeel opleveren. Bovendien hoef je dan geen schenkbelasting te betalen. Kies bij het uitstellen van de verzekering de begunstiging dan wel zo, dat de (groot)ouder begunstigde blijft. Pas als de (groot)ouder een direct ingaande lijfrente aankoopt, wordt het (klein)kind benoemd tot begunstigde.
Een meerderjarig (klein)kind benoemen als begunstigde
Een andere mogelijkheid is om bij het uitstellen een meerderjarig (klein)kind te benoemen als begunstigde op de nieuwe einddatum. Je schenkt dan de polis aan het (klein)kind. Het fiscale gevolg hiervan is dat dit meerderjarig (klein)kind op de nieuwe einddatum zelf kan beslissen wat hij of zij met het nieuwe opgebouwde kapitaal wil doen. Dit mag niet bij het nieuwe regime.
Er is wel schenkbelasting verschuldigd over de waarde van de polis. Hierbij wordt vervolgens rekening gehouden met een belastingkorting van 30% waarover geen schenkbelasting verschuldigd is. Per saldo is het (klein)kind schenkbelasting verschuldigd over 70% van het opgebouwde kapitaal. Daarna kan het meerderjarig (klein)kind de uitkeringen laten ingaan of nog verder uitstellen.
Fiscaal gunstiger in één keer opnemen
Ook een voordeel ten opzichte van het huidige regime is dat het opgebouwde kapitaal in één keer kan worden opgenomen, zonder hiervoor periodieke uitkeringen aan te kopen in de vorm van een direct ingaande lijfrente (DIL). Dit kan op zich wel bij beide fiscale regimes, maar bij verzekeringen van het nieuwe regime wordt naast belastingheffing tegen het progressieve tarief ook 20% revisierente geheven. Bij verzekeringen van het oude regime is deze 20% revisierente niet van toepassing.
Let wel: de Tweede Kamer heeft onlangs ingestemd met de Wet herziening bedrag ineens. Deze wet maakt het mogelijk voor mensen die met pensioen gaan om in één keer maximaal 10% van hun pensioenvermogen op te nemen, en zal ook van toepassing zijn op lijfrenteverzekeringen van het nieuwe regime. De invoering van deze regeling is gepland voor 1 juli 2025, maar de Eerste Kamer moet nog instemmen met het wetsvoorstel. Voor deze opname van maximaal 10% zal ook geen revisierente in rekening gebracht worden vanaf het moment dat deze wet van kracht is.
Behoud van het oude fiscale regime is in veel gevallen dus fiscaal gunstiger. Je kunt bij elke verzekeraar terecht die nog oud regime levensverzekeringen aanbiedt, ook al liep het opbouwende kapitaal bij een andere verzekeraar. Maar dit oude regime vervalt dus op het moment dat je het opgebouwde kapitaal gaat uitstellen via een bank.
´Het oude regime vervalt zodra je uitstelt via een bank.´
Wanneer heb ik een oud-regime lijfrente?
Je hebt een oud regime lijfrente wanneer je de oorspronkelijke polis hebt gesloten vóór 16 oktober 1990 en de premie gespreid hebt betaald of wanneer je de polis hebt gesloten vóór 1 januari 1992 en een bedrag ineens als koopsom hebt betaald. Heb je deze verzekering sindsdien niet gewijzigd, dan valt deze nog steeds onder het oude regime. Vanaf 1 januari 2001 zijn de premies niet meer aftrekbaar. Er zijn nu drie mogelijkheden:
-
De premies zijn sinds 16 oktober 1990 niet verhoogd en je hebt geen premies meer betaald sinds 1 januari 2001. Je volledige verzekering valt dan onder het oude regime.
-
Je hebt nog wel premies betaald en de verzekering niet aangepast aan het nieuwste regime. De premies zijn sinds 1 januari 2001 niet meer aftrekbaar. Het totaal aan premies die je na 1 januari 2001 tot 1 januari 2010 hebt betaald kun je op de einddatum in één keer onbelast laten uitkeren. Dit geldt ook voor het totaal aan premies die je vanaf 1 januari 2010 hebt betaald, maar daar zit een maximum aan vast van € 2.269 per jaar.
-
Je hebt nog wel premies betaald na 1 januari 2001 en de verzekering per die datum aangepast aan het nieuwe regime (IB2001). De premies blijven dan onder voorwaarden aftrekbaar. Het kapitaal dat is opgebouwd met betaalde premies van vóór 1-1-2001 met rente valt dan onder het oude fiscale regime. Het kapitaal dat is opgebouwd met premies vanaf 1-1-2001 met rente valt onder het nieuwe fiscale regime.
Bij OG stel je een oud regime lijfrenteverzekering uit met behoud van de regels van het oude regime
Jouw financieel adviseur kent je persoonlijke situatie en fiscale mogelijkheden en kan je helpen om de juiste keuzes te maken. Heb je nog geen financieel adviseur? Vind een adviseur bij jou in de buurt.
Ben je adviseur en heb je nog geen aanstelling bij Onderlinge ’s-Gravenhage? Vul je gegevens in voor een aanstelling en wij nemen snel contact met je op.
Heb je vragen? Bel of e-mail met onze afdeling Verzekeringen en Diensten 070 - 342 11 11, info@ogmail.nl.
11 november 2024
Extra pensioen opbouwen? Benut de verruimde mogelijkheden
Lees meer over Extra pensioen opbouwen? Benut de verruimde mogelijkheden11 november 2024