Lijfrente-aftrek: wat moet je weten

Vergeten je inleg af te trekken
bij je belastingaangifte?

Heb je de afgelopen jaren je lijfrente-inleg niet afgetrokken bij je belastingaangifte? Geen zorgen. Het is belangrijk om te begrijpen wat dit betekent.

Als je een of meerdere jaren je lijfrente-inleg niet hebt afgetrokken, kan dit nadelig voor je zijn. Later betaal je namelijk belasting over alle uitkeringen, mogelijk zelfs over het deel van je inleg dat je niet hebt afgetrokken. Gelukkig kan je dit nog tot vijf jaar terug laten aanpassen. Hoe je dat doet, lees je hieronder. Wil je je jaarruimte bepalen, gebruik dan onze rekentool om je jaarruimte te berekenen.

 

Er zijn drie situaties waarin je je inleg alsnog in aftrek kunt brengen:

1. Geen definitieve belastingaanslag ontvangen

Als je nog geen definitieve belastingaanslag hebt ontvangen, kan je zelf je aangifte aanpassen. Dien een nieuwe aangifte inkomstenbelasting in en trek de lijfrente-inleg van het betreffende jaar alsnog van je inkomen af.

2. Definitieve belastingaanslag minder dan 6 weken geleden vastgesteld 

Heb je een definitieve belastingaanslag ontvangen en is de datum van dagtekening minder dan 6 weken geleden? Dan kan je bezwaar indienen bij de Belastingdienst.

3. Definitieve belastingaanslag langer dan 6 weken geleden ontvangen

Als je langer dan 6 weken geleden een definitieve belastingaanslag hebt ontvangen, kan je de belastinginspecteur om toestemming vragen om de bedragen alsnog af te trekken. Dit kan tot uiterlijk vijf jaar na het belastingjaar waarover je de aanpassing wilt doen. Bijvoorbeeld: je aangifte over 2023 kun je nog tot 31 december 2028 laten aanpassen.

Op de website van de Belastingdienst lees je meer over hoe je om kunt gaan met premies en stortingen die je niet afgetrokken hebt.

Te veel ingelegd? Zo los je het op

Als je in 2023 méér hebt ingelegd dan je mag aftrekken, moet je actie ondernemen. Stel, je hebt een lijfrenteverzekering of een bankspaarrekening en je hebt meer ingelegd dan je op basis van je jaarruimte en reserveringsruimte mocht aftrekken. Hier zijn je opties:

  • Terugstorten bij de verzekeraar of bank

Een financiële instelling is niet verplicht om het bedrag aan je terug te betalen. Vraag daarom eerst of de verzekeraar of bank wil meewerken. Vraag vervolgens een ‘Verklaring geruisloze terugstorting’ aan bij de Belastingdienst. Die heeft de verzekeraar of bank nodig als bewijs.

Heb je bij OG een storting gedaan die buiten je jaarruimte valt? Tot 30 dagen na polisopmaak kan de polis met terugwerkende kracht geannuleerd worden. Let er dan wel op dat het teruggekregen bedrag meetelt bij je vermogen in box 3. Vervolgens kan je voor het juiste bedrag een nieuwe offerte aanvragen. Loopt je polis al langer dan 30 dagen, dan is het niet meer mogelijk om deze te annuleren. Je zult dan gebruik moeten maken van de saldomethode.  

  • Gebruikmaken van de saldomethode

Als je bepaalde premies of stortingen niet hebt kunnen aftrekken in je aangifte, kan je ervoor kiezen de saldomethode toe te passen. Dit betekent dat je pas belasting betaalt over de uitkeringen of afkoopsom als het totale bedrag hoger is dan het bedrag van de premies of stortingen die je niet hebt afgetrokken. Er is echter een maximumbedrag waarmee je rekening moet houden.

Als je de saldomethode wilt toepassen in je aangifte inkomstenbelasting dan moet je zelf berekenen hoeveel van de uitkering of afkoopsom niet belast is. Vraag hiervoor bij de Belastingdienst een Verklaring niet-afgetrokken premies of bedragen aan. Lees op de website van de Belastingdienst hoe je dit kunt aanpakken.

Rekenhulp

Bereken je jaarruimte

Let op: Aan de uitslag van de rekentool kunnen geen rechten worden ontleend.

Om je jaarruimte te berekenen, heb je de volgende documenten nodig

Dit heb je nodig voor de berekening

  • Je belastingaangifte over het vorige jaar.
  • Je Uniform Pensioenoverzicht (UPO) over het vorige jaar. Hierin vind je je jaarlijkse pensioenaangroei (factor A). Je krijgt dit overzicht van je pensioenfonds of verzekeraar.
  • Als je vorig jaar aangifte deed als ondernemer, dan heb je je jaarrekening nodig

Velden met een * zijn verplichte velden

Adviseur

Vind een adviseur bij jou in de buurt

Onafhankelijk, persoonlijk en betrokken

Je hebt het maximaal aantal zoekopdrachten bereikt. Er zijn geen resultaten gevonden.