Artikel

Toegevoegde waarde hebben en jezelf kunnen zijn: het recept van werkgeluk

18 jun 2024

Michel Dijkshoorn is data scientist en werkt op de afdeling Informatiemanagement. Als afgestudeerd econometrist had hij 2 jaar geleden genoeg te kiezen. Hij koos voor OG. Michel: “Het was mijn eerste sollicitatie en gelijk raak. Ik voelde direct: hier kan ik mezelf zijn.” Réseva koos in 2018 voor OG. Ze wilde haar carrière voortzetten in een organisatie waar menselijke waarden voorop staan. “Als directeur wil ik een stimulerende werkomgeving creëren waar mensen met plezier hun werk doen”, aldus Réseva. Beiden zijn goed met cijfers en delen hetzelfde kompas: ze varen op hun gevoel.

Michel startte met een studie Wiskunde. Na een jaar switchte hij omdat hij de studie te abstract vond en meer aansluiting zocht met de toepasbaarheid in het bedrijfsleven. Het werd een studie Econometrie. Réseva begon met Econometrie maar stapte over naar Economie. Waar voor Michel de banen voor het oprapen lagen na afronding van zijn studie, moest Réseva op creatieve wijze haar ingang vinden om uit te komen op het door haar geambieerde carrièrepad.

Hoe heb je je weg gevonden in de financiële wereld Réseva?

Réseva: “Solliciteren anno 1994 was niet eenvoudig. Stel je voor: 1 vacature en 1800 sollicitanten. Nu ben je als werkgever blij als je 5 reacties krijgt op een vacature en je iets te kiezen hebt. Ik wilde destijds geen uitkering aanvragen en ben daarom gaan werken als directiesecretaresse. Er bleek intern een vacature te zijn voor de functie van business controller. De directeur voor wie ik werkte, heeft mij toen geïntroduceerd. Zo kreeg ik alsnog de kans om aan de slag te gaan in het werkveld van finance.”

Michel: “Jeetje, dat is voor mij moeilijk voor te stellen. De omstandigheden voor mij zijn inderdaad een stuk gunstiger, de banen liggen letterlijk voor het oprapen. Zeker in mijn vakgebied. Maar al die keuzemogelijkheden maakt het soms ook moeilijk, want meer keuze geeft ook keuzestress. Daar heb ik zelf niet zo veel last van maar dat zie ik wel om mij heen bij leeftijdgenoten.”

In deze arbeidsmarkt is het bijna een eer te noemen dat OG de gelukkige was…

Michel: “Het is een beetje toeval dat het gelijk bij de eerste sollicitatie raak was, maar je zou kunnen zeggen dat ze het gelijk goed hebben gedaan. De eerste kennismaking was een casual gesprek, ik voelde me op mijn gemak. Ik kom rationeel over maar ben wel echt een gevoelsmens en baseer belangrijke keuzes altijd op mijn gevoel.”

Réseva: “Dat vind ik mooi om te horen. Hetzelfde geldt voor mij en de carrièrekeuzes die ik maak. Ik wil ergens werken waar ik toegevoegde waarde heb en waar ik het leuk vind. Ik moet iedere dag gewoon blij naar mijn werk kunnen gaan. Als dat niet zo is, dan ga ik iets anders zoeken. Wat dat betreft ben ik heel erg van go with the flow.”

“De eerste kennismaking was een casual gesprek, ik voelde me op mijn gemak. Ik kom rationeel over maar ben wel echt een gevoelsmens en baseer belangrijke keuzes altijd op mijn gevoel.” - Michel Dijkshoorn

Ben je bewust bezig met carrièreplanning Michel?

Michel: “Nee, niet echt. Ik denk niet heel erg na over wat ik over een paar jaar wil doen, maar vooral wat ik nú wil. Daar kan ik heel ambitieus in zijn. Als ik iets voor ogen heb, dan ga ik er alles aan doen om dat ook te realiseren. Ik druk ambitie uit in dingen die ik wil leren en kunnen. Als je me nu vraagt waar ik naartoe wil bewegen is dat ik mezelf zo wil ontwikkelen dat ik trekker van een datateam kan zijn. Omdat ik dan mensen kan helpen en begeleiden, maar ook voldoende met de inhoud bezig kan zijn. Dat vind ik erg belangrijk.”

Réseva: “Dat heb ik ook. Wat jij hebt met data, heb ik met finance. Ik werk graag met cijfers en wil dicht op de inhoud zitten en niet alleen bezig zijn met managen. Dat kan gelukkig bij OG. Als directielid houd ik me bezig met het bepalen van de koers, maar de omvang van de organisatie nodigt me ook uit om hands-on te zijn. Zo schrijf ik met veel plezier mee aan het jaarverslag.”

Michel: “Precies om die reden heb ik gekozen voor OG. Ik wil me breed kunnen ontwikkelen en niet te veel in een hokje gestopt worden. OG is perfect voor mij qua omvang. Groot genoeg om impact te hebben, klein genoeg om iedereen te kennen en verschillende taken op te pakken. Op elk gebied zou ik me hier kunnen ontwikkelen.”

OG is perfect voor mij qua omvang. Groot genoeg om impact te hebben, klein genoeg om iedereen te kennen en verschillende taken op te pakken. Op elk gebied zou ik me hier kunnen ontwikkelen.” - Michel Dijkshoorn

Welke ambities heb jij Réseva?

Réseva: “OG is een mensgerichte organisatie. Dat geldt zowel voor de leden voor wie wij ons dagelijks inzetten als voor de mensen die bij ons werken. Het creëren van een plezierige werkomgeving waar mensen zich breed kunnen ontwikkelen, zichzelf kunnen zijn, toegevoegde waarde hebben én dat ook voelen, dat is mijn ambitie. Dus jij maakt mijn ambitie waar Michel.”

Michel: “En jij de mijne mogelijk.”

“OG is een mensgerichte organisatie. Dat geldt zowel voor de leden voor wie wij ons dagelijks inzetten als voor de mensen die bij ons werken. Het creëren van een plezierige werkomgeving waar mensen zich breed kunnen ontwikkelen, zichzelf kunnen zijn, toegevoegde waarde hebben én dat ook voelen, dat is mijn ambitie.” - Réseva Engelaer

Werkplezier is een rode draad. Waarom is dat volgens jullie zo belangrijk?

Réseva: “Ik heb lang geleden voor mezelf besloten: ik laat het nooit zover komen dat ik thuis kom te zitten met een burn-out. Een burn-out krijg je naar mijn mening niet van heel hard werken, maar wel als je te lang dingen doet die je te veel energie kosten.”

Michel: “Zo heb ik er nooit tegenaan gekeken.”

Réseva: “Ik heb een gezin, werk fulltime, sport veel, zit in allerlei clubjes; dat is opgeteld een volle agenda maar daar heb ik geen last van. Als je dingen doet waar je niet blij van wordt, die niet bij je passen of waarvan je niet weet waarvoor je het doet, dan kun je echt uitgeput raken. Dat gun ik niemand.”

Michel: “Ik kan me niet voorstellen dat ik werk doe waar ik geen energie van krijg. Toch zie ik om me heen best veel mensen van mijn leeftijd die niet happy zijn met hun werk. Daar schrik ik van. Ik ga nooit met tegenzin naar mijn werk. Waarom gaat het bij mij wel goed en bij anderen niet? Ik heb het antwoord niet, maar voor mij heeft werkplezier ook te maken met jezelf kunnen zijn. Het is belangrijk dat een organisatie die ruimte biedt, maar nog belangrijker is dat je die ruimte ook pakt. Dat lukt mij steeds beter.”

Gaat dit over inclusiviteit?

Michel: “Als je jezelf kan zijn, kun je het beste van jezelf geven. Daar wordt elke organisatie beter van. Verder ben ik niet zo met het onderwerp inclusiviteit en diversiteit bezig; ik vind het meer vanzelfsprekend. Dat zie ik ook om mij heen bij leeftijdgenoten.”

Réseva: “Dat is mooi om te horen, want zo zou het ook moeten zijn. Binnen OG vinden we het heel belangrijk dat iedereen zich welkom en gewaardeerd voelt. Daar besteden we veel aandacht aan. Ook is er aandacht voor diversiteit in brede zin. Er komen meer jonge mensen bij ons werken. Daar zijn we blij mee want dat geeft een evenwichtige leeftijdsopbouw en een prettige dynamiek. Wat zouden we kunnen doen om nog aantrekkelijker te worden voor jonge mensen zoals jij Michel?”

Michel: Dat vind ik een hele goede vraag. Wat voor mij aantrekkelijk is, zijn de vrijheid en de mogelijkheid om eigen verantwoordelijkheid te pakken. Dat spreekt mij aan en ik denk dat dit voor meer jonge mensen geldt. De gemiddelde leeftijd bij OG ligt wat hoger. Dat was eerlijk gezegd voor mij wel het yes or no point tijdens mijn sollicitatie. Ik had mijn stage bij Bol.com gedaan, daar zitten alleen maar jonge mensen. Ik heb mijn twijfel in het gesprek gewoon eerlijk benoemd. Er werd toen gezegd dat OG aan het verjongen is. Die belofte is waargemaakt. Er lopen hier genoeg jongeren rond.”

Réseva heb jij nog iets dat je Michel wilt meegeven?

Réseva: “In mijn eerste leidinggevende rol was ik 29, net iets ouder dan jij nu bent Michel. Ik had een team van 22 mannen dat ik aanstuurde met een gemiddelde leeftijd van 50 jaar.  Geen eenvoudige opgave, maar ik had er zelf voor gekozen. Ik wilde een leidinggevende functie en ben gewoon begonnen. Volg je hart is mijn advies. En niet bang zijn. Wat is het ergste dat er kan gebeuren?”

Michel: “Ik ben niet bang om nieuwe stappen te zetten maar voor mij is het vooral belangrijk dat ik de mogelijkheden zie.”

Reseva: “En blijf bij jezelf, wat je ook kiest of doet. Dan kun je de hele wereld aan. Als je jezelf kwijtraakt wordt het een stuk ingewikkelder.”

11 apr 2024

Generatie X in gesprek met generatie Z. "Je werkt omdat het je iets brengt."

Lees meer over Generatie X in gesprek met generatie Z. "Je werkt omdat het je iets brengt."

23 nov 2023

Twee generaties vrouwen met ambitie én een boodschap

Lees meer over Twee generaties vrouwen met ambitie én een boodschap

12 jul 2022

Nieuwe financieel directeur: in gesprek met Réseva Engelaer

Lees meer over Nieuwe financieel directeur: in gesprek met Réseva Engelaer