Artikel

Een sabbatical als je 50 bent, hoe regel je dat financieel?

06 mei 2025

Een ‘tussenjaar’ – of half jaar, of kwartaal, dat kan natuurlijk ook – kan een mooie manier zijn om nieuwe energie op te doen voor je werk, na te denken over wat je nu echt belangrijk vindt of gewoon om meer van de wereld te zien. Maar houd wel rekening met de financiële gevolgen. Tijdens een sabbatical heb je doorgaans geen inkomen. En ook voor pensioenen en verzekeringen kan het consequenties hebben.

Een sabbatical is niets anders dan een onbetaald verlof. In steeds meer cao’s worden hier afspraken over gemaakt. Soms staat er bijvoorbeeld dat je onbetaald verlof kunt aanvragen als je ergens minstens een jaar werkt. Of dat je elke vijf jaar maximaal een kwartaal verlof mag opnemen. Kaart het aan bij je werkgever. Vaak is er meer mogelijk dan je denkt.

Geen inkomen

Een sabbatical betekent doorgaans dat je geen inkomen hebt. Ook bonussen, reiskostenvergoedingen en vakantiegeld kunnen komen te vervallen. Verder bouw je in die periode geen vakantiedagen op. Alleen bij langdurend zorgverlof en aanvullend geboorteverlof –  ook dat zijn allebei vormen van onbetaald verlof – bouw je wel vakantiedagen op. Een tijdlang zonder inkomen betekent voor de meeste mensen dat ze zelf moeten sparen voor hun verlof.

Soms zijn er meevallers

Het kan zijn dat je meer kinderopvangtoeslag of zorgtoeslag krijgt omdat je inkomen lager is in het jaar dat je een sabbatical opneemt. Je kunt hiervoor een proefberekening maken op www.toeslagen.nl. Ook kan het zijn dat je vanwege je lagere inkomen bij de gemeente kwijtschelding kunt krijgen voor onroerendezaakbelasting, afvalstoffenheffing of rioolrecht. Je kunt dit navragen bij de gemeente.  

Pensioen via je werkgever

Een sabbatical kan gevolgen hebben voor je pensioen. Wat die gevolgen precies zijn, hangt af van je pensioenregeling. Misschien moet je werkgever pensioenpremies blijven betalen tijdens je sabbatical. Je werkgever  brengt dit bedrag doorgaans bij jou in rekening. Dat is kostbaar, want meestal betaal je dan zowel het werknemers- als het werkgeversdeel van de premie. Maar dan heeft het sabbatical geen gevolgen voor je pensioen. Een andere mogelijkheid is dat de pensioenopbouw stopt tijdens je sabbatical. Dan krijg je later minder pensioen. Vaak kun je dit voorkomen door vrijwillige voortzetting: dan betaal je tijdens je sabbatical de pensioenpremie zelf. Ook in dit geval betaal je zowel het werknemers- als het werkgeversdeel van de pensioenpremie. Je pensioenfonds kan vertellen wat dit kost. Als je tijdens je sabbatical zelf pensioenpremie betaalt – bijvoorbeeld voor vrijwillige voortzetting van je pensioenregeling – kun je deze premie onder bepaalde voorwaarden aftrekken van je belastbaar inkomen. Informeer bij je pensioenfonds of jouw situatie hiervoor in aanmerking komt.

Zelf pensioen regelen

Een andere oplossing is dat je in je sabbatical zelf geld opzij zet voor je pensioen via een geblokkeerde bankspaarrekening of een lijfrente. Ook deze inleg mag je in mindering brengen op je belastbaar inkomen. Natuurlijk moet je later wel belasting  betalen over de uitkering die je krijgt. Hoeveel je maximaal mag aftrekken hangt af van je jaarruimte. Hiervoor staat een rekentool op onze website. In het jaar van je sabbatical is je inkomen lager dan normaal, maar misschien mag je meer aftrekken omdat je de jaarruimte in eerdere jaren niet volledig hebt benut. Dan heb je nog ‘reserveringsruimte’ over.

Partnerpensioen

Bij de meeste pensioenregelingen ontvangt je partner een partnerpensioen als jij overlijdt. Je partner ontvangt dit partnerpensioen ook als je tijdens je sabbatical overlijdt. Voorwaarde is dat het sabbatical niet langer dan 18 maanden duurt. Het maakt daarbij niet uit of je tijdens je sabbatical – al dan niet vrijwillig – pensioen blijft opbouwen.

Werkloosheid, arbeidsongeschiktheid en ziekte

Stel dat je na je sabbatical een werkloosheids- of arbeidsongeschiktheidsuitkering moet aanvragen bij het UWV. Dan heeft het lagere inkomen tijdens je sabbatical geen invloed op de hoogte van je uitkering, behalve als het sabbatical meer dan 18 maanden duurt.  Als je tijdens je sabbatical ziek wordt, heb je geen recht op doorbetaling van je loon. Maar wel als je terugkomt van je verlof. Dan geldt de eerste werkdag na je sabbatical als eerste ziektedag.

Naar het buitenland

Ben je tijdens je sabbatical in het buitenland? Houd er rekening mee dat je met een doorlopende reisverzekering in het buitenland maximaal 180 dagen verzekerd bent. Als je langer wegblijft, heb je een speciale buitenlandverzekering nodig. Overweeg je je uit te schrijven uit Nederland tijdens je sabbatical? Voor elk jaar dat je in het buitenland woont, krijg je later 2% minder AOW. Als je dit wilt voorkomen kun je je AOW-verzekering vrijwillig voortzetten bij de Sociale Verzekeringsbank. Meer informatie hierover vind je op www.svb.nl.

Goed geregeld

Een sabbatical is een mooi vooruitzicht. Maar check vooraf wat de gevolgen zijn en of je alles goed geregeld hebt. Dat geeft rust en zekerheid, zodat je nog meer van je sabbatical geniet.

09 april 2025

Minder werken, wat betekent dat voor je financiële toekomst?

Lees meer over Minder werken, wat betekent dat voor je financiële toekomst?

10 februari 2025

Eerder stoppen met werken; zo maak je het mogelijk

Lees meer over Eerder stoppen met werken; zo maak je het mogelijk

28 januari 2025

Wie heeft recht op de uitkering van een levensverzekering bij overlijden?

Lees meer over Wie heeft recht op de uitkering van een levensverzekering bij overlijden?