Artikel

Fiscaal vriendelijk pensioen opbouwen met een lijfrenteverzekering

09 okt 2023

´Vul je pensioen fiscaal vriendelijk aan´

Op 1 juli 2023 is de Wet toekomst pensioenen ingegaan. Door deze wet kunnen pensioenfondsen het pensioen transparanter vormgeven.
De wet gaat over pensioen dat je opbouwt via je werkgever, maar ook over het pensioen dat je opbouwt met een lijfrenteverzekering. Met de nieuwe regels worden verschillende vormen van pensioenopbouw fiscaal gelijker behandeld. Het maakt daardoor minder uit hoe en waar je je pensioen opbouwt.

Wat is er veranderd met de nieuwe pensioenwet?

Door de nieuwe regels is er meer ruimte om fiscaal vriendelijk pensioen op te bouwen met een lijfrenteverzekering. Je leest hier over de verschillende manieren waarop deze ruimte is toegenomen.

Meer ruimte om pensioen op te bouwen

Jaarruimte is het bedrag dat je per jaar mag gebruiken om met belastingvoordeel extra pensioen op te bouwen. Deze jaarruimte is nu uitgebreid. In de formule om je jaarruimte te berekenen is het opbouwpercentage verhoogd van 13,3% naar 30% van de premiegrondslag. De premiegrondslag is het deel van je inkomen waarover je pensioen opbouwt. Dat betekent dat je in box 1 meer premie kan aftrekken voor de belastingen. Deze uitbreiding van de jaarruimte gaat met terugwerkende kracht in op 1 januari 2023. Hiermee stijgt de maximale jaarruimte van € 15.317 naar € 34.550 in 2023. Je kan dus een groter bedrag gebruiken om fiscaal vriendelijk je pensioen aan te vullen.
Op de website van de belastingdienst lees je hoeveel lijfrentepremie je mag aftrekken.

Tot 10 jaar terug inhalen via je reserveringsruimte

Heb je je jaarruimte de afgelopen jaren niet (volledig) gebruikt? Bij elkaar opgeteld vormen deze bedragen je reserveringsruimte, ook wel inhaalruimte genoemd. Dit bedrag mag je belastingvriendelijk gebruiken voor je pensioen. De reserveringsruimte is nu verruimd van 7 naar 10 jaar. Je kunt nu dus tot 10 jaar terug je jaarruimte inhalen. Ook deze verruiming gaat met terugwerkende kracht in op 1 januari 2023.

Maximum bedrag voor reserveringsruimte verhoogd

Voor de reserveringsruimte geldt nu een maximumbedrag van € 38.000. Dit was 17% van de premiegrondslag met een maximum van € 8.065 in 2023 voor mensen die meer dan 10 jaar voor hun AOW zaten; voor mensen binnen 10 jaar voor de AOW-leeftijd gold eerder het maximum van € 16.130 in 2023. Ook hier is dus een flinke verruiming van de mogelijkheden ontstaan.
Ook je reserveringsruimte kan je berekenen op de website van de belastingdienst.

Tot vijf jaar na je AOW-leeftijd inleggen

Je mag tot 5 jaar na het bereiken van de AOW-leeftijd lijfrentepremie inleggen voor extra lijfrente. Tot nu toe lag die grens bij de AOW-leeftijd. Ook deze verruiming werkt terug tot en met 1 januari 2023.

Jaarruimte of reserveringsruimte gebruiken?

Ook bij OG kan je jouw jaarruimte of reserveringsruimte gebruiken voor een lijfrenteverzekering. Jouw financieel adviseur kan je hierbij helpen. Hij of zij kent je persoonlijke situatie en fiscale mogelijkheden en kan je helpen om de juiste keuzes te maken. Heb je nog geen financieel adviseur? Vind een adviseur bij jou in de buurt.

06 okt 2023

Expirerende lijfrente? Loop geen rendement mis!

Lees meer over Expirerende lijfrente? Loop geen rendement mis!

07 nov 2023

Lijfrenteverzekeraars keren fors meer uit dan banken

Lees meer over Lijfrenteverzekeraars keren fors meer uit dan banken

08 mrt 2023

Derdepijlerpensioen verdient meer aandacht

Lees meer over Derdepijlerpensioen verdient meer aandacht