Artikel

Lijfrenteverzekeraars keren fors meer uit dan banken

07 nov 2023

Wie dit jaar een lijfrente-uitkering aankoopt van zijn of haar vrijkomende lijfrente ontvangt de hoogste uitkering in 10 jaar tijd. In 2022 stegen de lijfrente-uitkeringen met 14%. Dit jaar stijgen de uitkeringen opnieuw en ontvang je 4% meer dan in 2022, zo blijkt begin november uit onderzoek van Moneywise.nl.

De gestegen rente zorgt voor beter en zekerder rendement op lijfrenteverzekeringen. Hierdoor zien we dat de lijfrenteverzekering met een gegarandeerd rendement een populair alternatief is voor bancaire lijfrentes. Vergelijken loont en levert zomaar enkele duizenden euro's meer op.

Beleggingshorizon

Is de beleggingshorizon lang, dan levert beleggen gemiddeld nog steeds meer op dan sparen tegen een gegarandeerd rendement. Maar wordt de beleggingshorizon korter dan gaat ook de risicoacceptatie en -bereidheid een belangrijkere rol spelen. Wil een verzekeringnemer nog wel het risico lopen dat de spaarpot voor later behoorlijk kan fluctueren? Uiteraard kun je in de beleggingen het risico afbouwen door minder risicovol te beleggen. Maar ook dan loop je nog steeds een risico. Een gegarandeerd rendement kan zorgen voor zekerheid en rust. Je weet waar je aan toe bent als verzekeringnemer.

‘Lijfrenteverzekering met een gegarandeerd rendement stijgt in populariteit’

De Lijfrenteverzekering heeft meer voordelen ten opzichte van een bancaire oplossing:

De begunstiging

De begunstiging is zelf in te vullen. Heb je liever dat bij overlijden tijdens de opbouwfase het geld naar anderen gaat dan je partner? Dan kun je dat regelen! Maar ook als je geen partner hebt, kun je de eerste begunstigde zelf invullen. Bij een bancaire lijfrente zijn het altijd de wettelijke erfgenamen. Of je dat nou wil, of juist niet.

Levenslange uitkering

Bij expiratie kun je een levenslange uitkering aankopen. Zeker als er verder geen of weinig pensioeninkomen is, kan de levenslange oudedagslijfrente zorgen voor financieel gezonde laatste jaren. En wie draagt het financiële risico voor het geval iemand heel oud wordt? Precies: de verzekeraar. Bij een bancaire lijfrente wordt veelal gekozen voor een tijdelijke uitkering van minimaal 20 jaar. Na deze tijdelijke uitkeringsperiode stopt de bank met uitkeren. Mocht je dan nog een aantal jaren leven, dan kan het inkomen behoorlijk terugvallen.

Kapitaal bij overlijden vervalt niet per definitie aan de verzekeraar

Vaak zien we uitgelegd dat bij overlijden van de verzekeringnemer het geld bij een lijfrenteverzekering vervalt aan de verzekeraar en bij een bancaire lijfrente altijd toekomt komt aan de erfgenamen. Dit vraagt wat nuance. Het moment van overlijden is namelijk van belang; is dit tijdens de opbouwfase of tijdens de uitkeringsfase? Tijdens de opbouwfase wordt bij een verzekering een bedrag uitgekeerd aan de begunstigden op de polis. En dat zijn meestal de partner, kinderen en overige erfgenamen. Het geld vervalt dus niet zomaar aan de verzekeraar, zoals vaak gesuggereerd wordt.

Behoud kapitaal bij erfgenamen met een contraverzekering

Vindt het overlijden in de uitkeringsfase plaats, dan gaan de resterende termijnen bij een verzekering over op de begunstigde (meestal de partner) als dat zo is afgesproken bij het afsluiten van de direct ingaande lijfrente. Is de begunstigde er niet meer, dan vervalt het resterende saldo in principe aan de verzekeraar en niet aan de kinderen of overige erfgenamen zoals bij een bancaire lijfrente. Dit kan ondervangen worden door het laten afsluiten van een contraverzekering door de kinderen. Zij ontvangen dan bij overlijden van de verzekeringnemer het verzekerde bedrag in een keer. Bij een bancaire lijfrente krijgen de erfgenamen de resterende termijnen uitgekeerd. Maar niet in een keer zoals bij een contraverzekering.

ADVIES

Veel mensen vinden lijfrenteproducten complex en dat zijn ze ook. Laat klanten een afgewogen keuze maken. Een gedegen advies waarbij de adviseur de persoonlijke situatie en wensen van de klant goed afweegt en bespreekt, leidt vanzelf naar de oplossing die het meest passend is.

19 dec 2022

Lijfrente kan bij verzekeraar duizenden euro's meer opbrengen

Lees meer over Lijfrente kan bij verzekeraar duizenden euro's meer opbrengen

09 okt 2023

Fiscaal vriendelijk pensioen opbouwen met een lijfrenteverzekering

Lees meer over Fiscaal vriendelijk pensioen opbouwen met een lijfrenteverzekering

06 okt 2023

Expirerende lijfrente? Loop geen rendement mis!

Lees meer over Expirerende lijfrente? Loop geen rendement mis!