Risto Guijken

Artikel

OG plaatst je niet in een hokje

23 feb 2023

Risto Guijken, 28 jaar, is drie jaar geleden begonnen bij Onderlinge ’s-Gravenhage (OG). Het eerste jaar werkte hij op detacheringsbasis op de afdeling Verzekeringen & Diensten. Nu zit hij op de afdeling Informatiemanagement. Hij koos heel bewust voor een vast contract bij OG. Waarom? “Het begon met de kans die ik kreeg om me verder te ontwikkelen binnen de gebieden die ik echt heel leuk vind, zoals procesoptimalisatie en datamanagement. Daarin wilde ik verder groeien. Daarnaast is er binnen OG veel ruimte voor goede ideeën. Die combinatie was voor mij doorslaggevend.”

Wat hem verder aanspreekt is dat er binnen OG een niet-hiërarchische cultuur heerst. Risto legt uit: “Iedereen heeft zijn eigen rol. Je hebt mensen nodig die de directeursrol vervullen, anders wordt het een chaos, maar dat geldt net zo goed voor iedere andere rol. Je doet het met elkaar. Een goede leidinggevende weet ieders aandeel op waarde te schatten, niet zo van ‘ik ben de baas, dus je luistert maar naar mij’. Elkaar respecteren in elkaars rol, dat is waar het mij om gaat en wat ik ervaar binnen OG.”

“Elkaar respecteren in elkaars rol, dat is waar het mij om gaat en wat ik ervaar binnen OG.”

Een sfeer van innovatie

Toen hij werkzaam was op de afdeling Verzekeringen & Diensten (voorheen bekend als het klantencentrum van OG), kreeg Risto goed zicht op de processen. Hij begon al snel te zien dat er in de stappen voor hem dingen niet altijd goed gingen. “Ik dacht: wat als we daar een verandering in aanbrengen? Ik heb het proces uitgetekend in PowerPoint – ik had niet de software die de procesbeheerders hier hebben om dat te doen – en mijn ideeën gepresenteerd. Dat is heel goed opgepakt, dat tekeningetje gaat hier nog steeds rond en wordt gedeeld met nieuwe medewerkers. Ik heb ook nog verdere werkinstructies geschreven. Even mezelf een klein schouderklopje geven, maar ik vind dat ik dat best goed kan, dingen in begrijpelijk taal uitleggen. Zorgen dat iemand die er geen verstand van heeft, het toch snapt. Dat is mijn doel.”

Binnen OG worden mensen volgens Risto niet in een hokje geplaatst met de opdracht ‘doe je taak’, maar krijgen ze de kans om met eigen ideeën en plannen te komen. “Er hangt een sfeer van innovatie. Mensen willen verbeteren en mensen durven het ook uit te spreken. Daardoor komt het op directieniveau aan. Er wordt serieus gekeken welke projecten opgepakt moeten worden. Uiteraard moeten er prioriteiten gesteld worden, maar de boodschap is in ieder geval: laat je horen en dan zorgen wij dat je met de juiste mensen aan tafel komt.” Dat werkt heel laagdrempelig volgens Risto. “Je krijgt een naam, een stukje profilering en weet hoe je snel met iemand in contact kan komen. Dat maakt het heel gemakkelijk om te schakelen met je collega’s van andere afdelingen.”

Mindset telt

De afdeling Informatiemanagement is in de afgelopen drie jaar behoorlijk verjongd. Dat was ook de belofte toen hij zelf drie jaar geleden binnenkwam. Voor Risto heeft dat zeker meerwaarde en daarom hij haalt graag meer leeftijdgenoten binnen. Waarom je bij OG moet komen werken? “OG is groot genoeg om een professioneel bedrijf te zijn en klein genoeg om iedereen te leren kennen als je dat wilt. Het pand is heel fijn, het is open en voelt als een huiskamer. Bij de lunch kun je altijd wel ergens aanschuiven.” Dat laatste zegt ook iets over Risto zelf: hij houdt er wel van om te socializen met zijn collega’s. Niet voor niets is hij actief geworden binnen de personeelsvereniging van OG. Hij wilde eigenlijk een Young OG opzetten, maar werd verleid om in het bestuur van de personeelsvereniging, ‘de POG’, zitting te nemen. “Ik dacht: dit moet gewoon nieuw leven in geblazen worden, ik ga elke maand iets leuks organiseren.” En dat lukt tot nog toe best aardig met een gevarieerd programma. De ene keer is het iets sportiefs, dan weer iets creatiefs, dan organiseren ze een avond met spelletjes en gamen en dan weer iets met alcohol (lees een borrel); die afwisseling werkt goed volgens Risto. “Er komen veel verschillende collega’s op af, jong en oud. Het gaat ook niet om je leeftijd, maar vooral om je mindset, dat is wat telt.”

“OG is groot genoeg om een professioneel bedrijf te zijn en klein genoeg om iedereen te leren kennen als je dat wilt.”

Nog een tip van Risto voor mensen die geïnteresseerd zijn in OG: “Lees de vacature, kijk of het inhoudelijk iets is wat je leuk vindt, kom erover praten en kijk of er een match is. Je moet elkaar blij maken: de organisatie moet blij zijn met jou, en jij moet blij zijn met de organisatie. De beste manier om daarachter te komen, is door het zelf te ervaren. Mensen mogen mij ook altijd even een berichtje sturen als ze meer willen weten over de mogelijkheden binnen OG.”

Foto collega Risto van Guijken

Werken bij OG

Ben je na het verhaal van Risto geïnteresseerd in werken bij OG? Bekijk hier onze openstaande vacatures. Wie weet tot snel!

20 jun 2023

Carrièrekansen krijgen en nemen

Lees meer over Carrièrekansen krijgen en nemen

09 mrt 2023

Gaan voor kwaliteit en een steile leercurve

Lees meer over Gaan voor kwaliteit en een steile leercurve

27 jan 2023

Laureen de Meyer vond bij OG wat ze zocht: een thuisgevoel

Lees meer over Laureen de Meyer vond bij OG wat ze zocht: een thuisgevoel