Artikel

Top 5 misverstanden over overwaarde-hypotheken

17 februari 2025

Een overwaarde-hypotheek kan een waardevolle financiële oplossing zijn voor jouw klanten. Toch bestaan er bij de oudere doelgroep enkele misverstanden over deze hypotheekvorm die jij als financieel adviseur kunt helpen weerleggen.

Met een overwaarde-hypotheek kun je klanten helpen met advies om geld vrij te maken uit de overwaarde van hun woning. Dit kan bijvoorbeeld worden ingezet om het huis toekomstbestendig te maken, gewenste verbouwingen uit te voeren of de woning te verduurzamen. Daarnaast biedt het opnemen van de overwaarde de mogelijkheid om hun pensioen aan te vullen en zo te genieten van een plezierige oude dag.

Uit gesprekken met klanten en adviseurs blijkt dat er regelmatig onduidelijkheden zijn rondom deze hypotheekvorm. In dit artikel zetten we de vijf meest voorkomende misverstanden op een rij en leggen we uit hoe het écht zit.

Ik ben te oud om een overwaarde-hypotheek af te sluiten

Veel mensen denken ten onrechte dat ze te oud zijn om een overwaarde-hypotheek af te sluiten. Maar overwaarde-hypotheken zijn juist speciaal ontworpen voor oudere huiseigenaren, vaak vanaf 55 jaar. Hoe mooi is het dat een klant op latere leeftijd de waarde uit de woning kan halen om bijvoorbeeld:

  • de (klein)kinderen financieel op weg te helpen met een schenking?
  • de woning aan te passen om er comfortabel en toekomstbestendig te blijven wonen?
  • het (krappe) pensioeninkomen aan te vullen?

De overwaarde-hypotheek is een goede optie voor het aanvullen van een klein (pensioen)inkomen en/of een AOW-uitkering. Er geldt geen inkomenstoets voor deze hypotheekvorm.

Ik heb te weinig inkomen om in aanmerking te komen

Een ander veelvoorkomend misverstand bij klanten is dat een laag inkomen hen uitsluit van een overwaarde-hypotheek. Hoewel dit in sommige gevallen kan kloppen, bijvoorbeeld bij aanbieders waar de rente direct moet worden betaald, zijn er ook oplossingen waarbij dit geen belemmering is.

Als financieel adviseur kun jij klanten wijzen op aanbieders die de verschuldigde rente bijschrijven op de schuld. In dat geval is de waarde van de woning bepalend voor de verstrekking, niet het inkomen.

Ik moet mijn huis verkopen als mijn schuld te hoog oploopt
Sommige klanten vrezen dat zij hun huis moeten verkopen als de schuld te hoog wordt. Bij een overwaarde-hypotheek kunnen zij echter bij veel gevallen in hun huis blijven wonen zolang zij voldoen aan de voorwaarden van de lening. Dit omvat bijvoorbeeld het goed onderhouden van de woning en het betalen van onroerendgoedbelasting en verzekeringen. De lening hoeft pas te worden afgelost wanneer de woning niet langer als hoofdverblijf dient, bijvoorbeeld door verkoop of overlijden.

Ik moet mijn huis uit als mijn partner overlijdt

Dit misverstand veroorzaakt onnodige angst, maar het is ongegrond. Als beide partners eigenaar zijn van de woning en samen de lening hebben afgesloten, kan de langstlevende partner in veel gevallen in de woning blijven wonen na het overlijden van de ander. Zorg er als adviseur wel voor dat beide namen op de lening staan om deze bescherming te waarborgen.

Het is te complex om af te sluiten

Hoewel een overwaarde-hypotheek op het eerste gezicht ingewikkeld kan lijken, is het proces vaak eenvoudiger dan de klant misschien denkt. Als financieel adviseur speel jij een cruciale rol in het begeleiden van je klant. Jij helpt hen om de voorwaarden en mogelijkheden helder te krijgen, zodat zij een weloverwogen keuze kunnen maken. Een overwaarde-hypotheek kan immers niet worden afgesloten zonder jouw deskundige tussenkomst.

Vaak is er meer mogelijk dan de klant denkt. Iedereen verdient een mooie oude dag in een prettige en leefbare omgeving. Door samen met hen de overwaarde van hun woning te benutten, kun je hun wensen helpen realiseren.

07 mei 2024

Het benutten van overwaarde van je woning en fiscale aspecten

Lees meer over Het benutten van overwaarde van je woning en fiscale aspecten

29 juli 2024

Schenken: wat mag en kan er nog?

Lees meer over Schenken: wat mag en kan er nog?

28 juni 2024

Gebruik de overwaarde van je woning voor verduurzaming en energiebesparing

Lees meer over Gebruik de overwaarde van je woning voor verduurzaming en energiebesparing