Foto losstaande woningen

Zelfstandig ouder worden, hoe financier je dat?

28 aug 2023

Het leven is een unieke reis voor iedereen. Een ding hebben we gemeen: we willen gezond en onafhankelijk blijven. Een goede financiële situatie helpt daarbij. Adviseurs kunnen hier een belangrijke rol in spelen. Zij kunnen met senioren de financiële mogelijkheden bespreken voor een mooie oude dag.

Ouder worden en gezondheid

Onze gezondheid bepaalt hoe we leven en of het mogelijk is om zelfstandig te blijven wonen. Het is goed om alvast na te denken over de situatie van straks. Zijn er aanpassingen nodig aan het huis om veilig en comfortabel te wonen? Of moet er zorg worden aangevraagd? Gelukkig is er tegenwoordig veel mogelijk. Hulp bij dagelijkse activiteiten, persoonlijke verzorging en vers bereide maaltijden zorgen voor kwaliteit van leven in je eigen huis.

Ouder worden en financiële middelen

Langer zelfstandig thuiswonen in de vertrouwde omgeving is fijn, maar brengt vaak kosten met zich mee. Deze kosten kunnen op verschillende manieren gefinancierd worden. Subsidies vanuit de gemeente zijn nuttig, maar niet alle kosten worden gedekt. Het is aan te raden om de details van alle subsidies en programma’s goed door te nemen.
Een kwart van de senioren maakt zich zorgen over hun financiën. De toenemende maandelijkse lasten, het onderhoud van de woning en onzekerheid over het pensioeninkomen, scoren hierbij het hoogst, zo blijkt uit het 55+ woonwensen-onderzoek van Ruigrok in opdracht van Verenging Eigen Huis. Deze zorgen kunnen senioren belemmeren om hun gezondheid en onafhankelijkheid te behouden bij het ouder worden.

Voor senioren met een overwaarde op de eigen woning is er een oplossing. Uit hetzelfde onderzoek is namelijk ook gebleken dat voor bijna alle senioren (92%) geldt dat er overwaarde op hun woning zit. Het vermogen zit letterlijk in de stenen. Het vrijmaken van deze financiële middelen kan een oplossing zijn. Denk aan aanvullend inkomen voor de dekking van de stijgende kosten van dagelijks levensonderhoud en eventueel zorg voor later. Ook is er meer ruimte voor leuke activiteiten.

Rol van financieel adviseur is essentieel

Onder senioren is niet veel bekend over de mogelijkheden van het verzilveren van overwaarde. Zij leven met vragen als ‘ben ik niet te oud voor een lening?of ‘ik heb alleen AOW met een klein pensioen, dan kom ik toch niet in aanmerking voor het aanvragen van een lening?’ Een mooie taak voor (hypotheek)adviseurs om hen te informeren en de mogelijkheden te bespreken.

Er is meer mogelijk dan je denkt. Iedereen verdient een mooie oude dag in een prettige en leefbare omgeving. Door overwaarde te gebruiken, kunnen wensen werkelijkheid worden. 

Gelukkig ouder worden in Nederland doen we samen. 

13 jun 2023

Nu nadenken over later

Lees meer

20 mrt 2023

Meer mogelijk met overwaarde

Lees meer

30 aug 2023

Pensioen aanvullen met overwaarde

Lees meer