Axel en Anouk

Artikel

Generatie X in gesprek met generatie Z. "Je werkt omdat het je iets brengt."

11 apr 2024

Anouk Schipper werkt sinds kort bij OG als bedrijfsjurist. Axel de Boer is commercieel directeur en werkt 20 jaar bij OG. Waar Axel zijn carrière begon met het idee ‘zo snel mogelijk, zo veel mogelijk, zo hoog mogelijk’, heeft Anouk een ander doel voor ogen: “Voor mij is ambitie dat je op zoek gaat naar wat je echt leuk vindt en doet waar je je prettig bij voelt.” Ook Axel heeft zijn definitie van ambitie in de loop der jaren bijgesteld: “Passie in je werk is voor mij waar het om gaat. Je leeft niet om te werken, je werkt omdat het je iets brengt.” Een gesprek tussen generatie X en Z over carrière maken, je blijven ontwikkelen en menselijke waarden.

Anouk studeerde fiscale economie en rechten in Rotterdam. Na 2,5 jaar gewerkt te hebben in het bankwezen, wist ze wat ze wél wilde: juridisch inhoudelijk bezig zijn. De keuze voor OG was een hele bewuste: “Ik wil het juridische vak in de volle breedte leren kennen en niet alleen bezig zijn op een klein deelgebied.” Axel begrijpt deze keuze heel goed: “Het is heel belangrijk om je breed te ontwikkelen. Dat geeft een enorme versnelling in je leercurve en legt een stevige basis voor de rest van je carrière. OG is een organisatie waar dat kan.” Dat hij 20 jaar bij dezelfde werkgever zou blijven, had hij van tevoren niet kunnen bedenken: “Mijn motto is: het moet leuk zijn en ik moet mezelf kunnen challengen. En dat lukt bij OG. Daarom werk ik hier al zo lang.”

Kun jij je voorstellen Anouk dat je 20 jaar bij dezelfde organisatie werkt?

 “Als ik eerlijk ben kan ik me daar nu nog niet zoveel bij voorstellen. 20 jaar is erg lang, maar als het bevalt en er zijn genoeg ontwikkelingsmogelijkheden, kan dat wel. Zeg nooit nooit. We gaan het zien.”

Had jij duidelijke ideeën Anouk over je carrière toen je nog studeerde?

 “In het begin van mijn studie dacht ik dat ik advocaat of rechter zou worden, maar het ‘echte’ carrière maken is voor mij gaandeweg wat minder belangrijk geworden. Ik ben vooral gaan denken: wat vind ik leuk? Wat spreekt me aan en waar wil ik mij voor inzetten? In de loop van mijn studie kwam ik erachter dat ik het maatschappelijke stuk belangrijk vind. In mijn vorige baan hield ik me bezig met witwasonderzoeken. Bij OG spreekt me het onderlinge gedachtegoed erg aan. Die maatschappelijke betrokkenheid past bij me.”

Hoe was dat voor jou Axel? Wat waren jouw carrièreplannen toen je studeerde?

“Ik heb rechten gestudeerd in Rotterdam en dacht in eerste instantie dat ik notaris zou worden of in ieder geval iets juridisch zou gaan doen. Tijdens een sollicitatieprocedure voor een juridische functie bij Shell kreeg ik te horen dat ze niet met mij in zee zouden gaan. Hun feedback was: ‘We gaan het niet doen, want jij gaat hier niet gelukkig worden als jurist. Je kunt het wel, maar het zit niet in je bloed. Iets in de commercie of het management past beter bij je.’ Ik ben ze nog steeds dankbaar voor dit advies. Ik koos uiteindelijk voor een traineeship bij ING Groep. Daar kon ik me in het diepe storten. Ik had een enorme honger naar kennis en wilde van alles proberen en gezien hebben. De beste keuze ooit.”

“Ik kan me niet voorstellen dat ik ergens werk waar ik het niet naar mijn zin heb. Dat is het belangrijkste. Belangrijker dan zo snel mogelijk carrière maken.” - Anouk Schipper

Is plezier hebben in je werk belangrijker dan carrière maken?

Axel: “Ja wat mij betreft wel. Met je hoofd kun je bedenken dat iets een interessante carrièrestap is, maar veel belangrijker is de vraag: voel je je goed bij deze stap? Werken is voor mij passie, ik haal er ongelooflijk veel plezier uit. Dat gun ik iedereen. Het lijkt me vreselijk als je elke dag naar je werk gaat met de gedachte: wanneer mag ik weer naar huis?”

Anouk: “Ik kan me niet voorstellen dat ik ergens werk waar ik het niet naar mijn zin heb. Dat is voor mij echt het belangrijkste. Belangrijker dan zo snel mogelijk carrière maken. Voor mij gaat het vooral om uitdaging en afwisseling. Zolang ik dat vind in mijn werk, ben ik tevreden. Een stap omhoog of opzij, dat maakt mij niet zoveel uit, als ik me maar kan blijven ontwikkelen.”

Axel: “Helemaal eens. Het is zo belangrijk om je te blijven ontwikkelen. Ik zoek uitdaging op verschillende manieren. Vorig jaar heb ik een commissarisopleiding afgerond. Deze ervaring helpt me om weer anders te kijken naar mijn werk als directielid en het biedt kansen voor toekomstige werkzaamheden.”

Welk gevoel was doorslaggevend voor jou Anouk om aan boord te stappen bij OG?

“De huiselijke sfeer en vriendelijke ontvangst bij binnenkomst spraken me gelijk aan. Ook de gesprekken waren laagdrempelig. Het was geen kruisverhoor, maar gewoon een fijn gesprek van mens tot mens om elkaar te leren kennen. Ik kon mijn vragen stellen en kreeg eerlijke antwoorden. Dat gaf mij het gevoel dat ik mezelf kan zijn bij OG.”

En voor jou Axel, wat maakte dat je dacht: die wil ik er graag bij hebben?

“Het belangrijkste voor mij in zo’n gesprek is dat er een klik is. Dat je voelt dat je dezelfde kernwaarden deelt. We willen bij OG geen mensen die van het principe ‘me myself and I’ zijn. Dat past niet bij onze maatschappelijke betrokkenheid. Je wilt voelen dat die ander die vonk ook heeft zodat je samen kunt bouwen aan iets moois. Bij Anouk zat dat gelijk goed. Ook zagen we haar potentie. Daar hebben we op ingetekend.”

“We willen bij OG geen mensen die van het principe ‘me myself and I’ zijn. Dat past niet bij onze maatschappelijke betrokkenheid.”-  Axel de Boer

Is kwaliteit van leven belangrijker dan carrière maken?

Anouk: “Ja voor mij geldt dat zeker. Ik zie om me heen te veel mensen die tegen zichzelf aanlopen. Dat zet me aan het denken. Ik wil leren om mijn grenzen goed aan te geven en te bewaken.”

Axel: “Bij OG zitten we op zachte, menselijke waarden. We zijn geen harde onderneming die gaat voor winstbejag. We willen iets goeds doen voor de maatschappij. Dat trekt ook mensen aan die hetzelfde in het leven staan.”

Tot slot: Axel heb jij nog een tip voor Anouk?

“De belangrijkste tip is al aan de orde gekomen: probeer jezelf zo breed mogelijk te ontwikkelen en volg je gevoel.”

En jij Anouk? Wat wil je Axel meegeven?

“Ik zou willen zeggen: geniet ook van alles buiten je werk. Ik weet dat werk voor jou je passie is, maar er is nog zoveel meer dat belangrijk is om ook voldoende tijd aan te besteden.”

02 apr 2024

Actuele ontwikkelingen bij OG

Lees meer over Actuele ontwikkelingen bij OG

10 jan 2024

Onderlinge ‘s-Gravenhage benoemt Axel de Boer tot commercieel directeur

Lees meer over Onderlinge ‘s-Gravenhage benoemt Axel de Boer tot commercieel directeur

23 nov 2023

Twee generaties vrouwen met ambitie én een boodschap

Lees meer over Twee generaties vrouwen met ambitie én een boodschap